En gemensam faktor för att lyckas med hälsan.
 -
RSS

Senaste inläggen

A look at the use of AI in digital mental health
Sömn i midsommartider
Om armhålor och svett
Veckobrev 10&11 VT-17 Fysiska kroppen
Veckobrev 8 VT-17 mer om meditativa sinnet

Kategorier

Ayurveda
Chakra
Deodorant
Detox
Detox Ayurvedisk rening April 2016
Emotionell hälsa
Frekvens, ljud, yoga
Hjärnan
Immunförsvaret
Kost
Kundalini yoga 10 subtila kroppar
Magen
Meditation
Råd för solskydd
Rygghälsa
Sömn
Sömn och stress
Stress och beteende
Tarmflora/inflammation/hjärna sambandet
drivs av

Allt om ett friskt liv

En gemensam faktor för att lyckas med hälsan.

Nytt år och nya goda intentioner?
 
Visst vi vet väl alla vad hälsa är och vilka fördelar det innebär att må bra, på alla plan. Det kan vara "enkla" saker som att börja röra på sig, dricka mindre alkohol, undvika socker, få en god natts sömn, äta nyttigare.
 
Vi börjar storstilat efter alla helger med frosseri på hög nivå, men ganska snabbt återgår man till gamla ovanor.
Varför? Jag har kommit fram till att det oftast är en gemensam faktor som utlöser det dåliga beteendet -
                                          Stress!
 
Tänk efter vad som hände innan den negativa ovanan tog över igen.
Kanske en lång och jobbig dag på arbetet, ett gräl med partnern, bilen gick sönder eller trängsel i tunnelbanan, ungarna förkylda igen...
 
Energin sjunker, kortisol nivåerna stiger. Man sträcker sig efter snabba serotonin höjare för en illusion av energi och alertness - socker, fett, kaffein, alkohol. Vilka sedan ger lika djupa dalar i form av trötthet och irritation. Man blir kvar på soffan istället för att gå och träna, man känner sig uttröttad på morgonen, blir sen till jobbet, mer stress och så går det runt.
 
Ett vetenskapligt faktum är att de flesta beslut vi tar är emotionella och irrationella. Inte medvetna och uttänkta. Och även när vi känner till detta faktum kan vi inte påverka dessa "tankevirus" och "osynliga programmering" som styr oss nämnvärt (detta känner marknadskrafterna mycket väl till..)
 
Lösningen finns som vanligt inbyggt i problemet. Ta hand om stressen först genom att lära dig yoga&meditation eller Mindfulness. Använd sedan det du fått lära dig dagligen, både för att kunna ta hand om de symptom som uppstått av stressen och för att bättre kunna hantera den vid varje situation.
 
 Meditation har också visat sig vara den mest effektiva tekniken enligt många hjärnforskare för att leva mer medvetet och alltså kunna kontrollera de irrrationella impulserna. Hälsosamma rutiner med tydliga resultat föder också mer positiva vanor och beslut.
 
Ta alltså först itu med stressreducering, skapa sedan små tydligt formulerade mål för vad du kan göra för hälsan (typ jag ska vara i säng senast 23.00 varje kväll, jag ska inkludera minst 5 portioner frukt och grönt varje dag, jag ska meditera 5 min varje morgon och kväll), se resultaten, klappa dig själv på axeln och gå från styrka till styrka.  
Site Builder drivs av  Vistaprint