Du är vad du känner - känslors effekt på kroppens biokemi.
 -
RSS

Senaste inläggen

A look at the use of AI in digital mental health
Sömn i midsommartider
Om armhålor och svett
Veckobrev 10&11 VT-17 Fysiska kroppen
Veckobrev 8 VT-17 mer om meditativa sinnet

Kategorier

Ayurveda
Chakra
Deodorant
Detox
Detox Ayurvedisk rening April 2016
Emotionell hälsa
Frekvens, ljud, yoga
Hjärnan
Immunförsvaret
Kost
Kundalini yoga 10 subtila kroppar
Magen
Meditation
Råd för solskydd
Rygghälsa
Sömn
Sömn och stress
Stress och beteende
Tarmflora/inflammation/hjärna sambandet
drivs av

Allt om ett friskt liv

Du är vad du känner - känslors effekt på kroppens biokemi.

Från tanke till känsla till reaktion i kroppens biokemi är nuförtiden ett bevisat förlopp.
 
Dr Fredrickson på University of North Carolina har gett ut boken "Positivity" där hon skriver om resultaten av forskning som visar hur våra känslor påverkar vår kropp och därför dess funktioner. Våra känslor kan enkelt förklarat bygga upp eller bryta ned kroppen.
 
Hon understryker att med ordet positivitet menar hon inte ett artificiellt påklistrat leende när man egentligen känner något helt annat. Tvärtom menar hon att icke-acceptans och undertryckande av känslor kan vara extra skadligt för kroppen.
 
Konnotationen av positivitet i detta sammanhang är de känslor som gör att kroppen mår bra och fungerar som den ska, t ex skratt, medkänsla, glädje, ömhet, tacksamhet, acceptans, närvaro, kärlek, autencitet.
 
Det här låter mycket som det vi arbetar med i Mindfulness. Närvaron och uppskattningen av de "små" sakerna i livet som vi ofta tar för givet - en god kopp te, våra nära och kära, att vi har fred i landet, att vi har ett liv iallafall ett tag, rent vatten direkt ur kran..
 
Om det är tanken som styr våra känslor, eller om känslorna styr tanken är omdebatterat. Kanske är det så att det fungerar åt båda hållen.
 
 
Stanna upp lite grann och känn kroppen. Känn andningen. Tänk på någon du älskar riktigt, riktigt mycket.
 
 
Hur känns det i kroppen? I hjärtat och bröstkorgen? Förändras ditt humör?
Känner du dig mjukare och mer expansiv?
 
Hur känns det i kroppen när man tänker på något riktigt frustrerande?
 
 
Man mår så mycket bättre om man ser till att de "positiva" känslorna får överväga. Tydligen är den exakta skalan för vardagslycka 3:1. Tre delar positiva känslor mot en del negativa. Enligt undersökningar så stärks hälsan, våra relationer fungerar och äktenskap håller om skalan ligger på 3:1.
 
Det är bra att hålla koll på skalan. Vad kan jag göra idag som får mig att må bättre? Ringa en vän, ta en promenad, andas djupt, motionera osv.
Och framförallt - hur kan jag faktiskt välja att tänka för att må bättre. Hur kan jag välja att förhålla mig. Valet är vårt.
 
Att lära sig att observera sina tankar och att känna av sina känslomässiga reaktioner i kroppen är värdefulla verktyg för hälsan. Det ger kraft och kontroll i livet. Så mycket ligger i våra egna händer men kräver arbete och villighet i att utveckla självinsikt. Eller som det stod på templet i Delphi "Nosce te ipsum", Know Thyself!
 
 
 
 
Site Builder drivs av  Vistaprint