Vad kan vi göra åt åldrandets effekt på frontala neocortex?
 -
RSS

Senaste inläggen

A look at the use of AI in digital mental health
Sömn i midsommartider
Om armhålor och svett
Veckobrev 10&11 VT-17 Fysiska kroppen
Veckobrev 8 VT-17 mer om meditativa sinnet

Kategorier

Ayurveda
Chakra
Deodorant
Detox
Detox Ayurvedisk rening April 2016
Emotionell hälsa
Frekvens, ljud, yoga
Hjärnan
Immunförsvaret
Kost
Kundalini yoga 10 subtila kroppar
Magen
Meditation
Råd för solskydd
Rygghälsa
Sömn
Sömn och stress
Stress och beteende
Tarmflora/inflammation/hjärna sambandet
drivs av

Allt om ett friskt liv

Vad kan vi göra åt åldrandets effekt på frontala neocortex?

Läste just en forskarrapport om åldrandets effekt på frontala neocortex i människor och macao apor.
 
Man såg att på åldrande människor hade stress och immun aktiviteten ökat, samt energi och kognitiv förmåga minskat. Från 13-års ålder. 
 
Som orsak nämnde man oxidativ stress och förändring i dna-strukturen.
 
Frontala neocortex är den del av hjärnan i människor där vi hittar högre funktioner som logik, att kunna se ett större sammanhang och medkänsla. Det är också enligt studier den del av hjärnan som stimuleras och utvecklas mest vid meditation.
 
Frontala neocortex räknas som den "nyaste" delen av hjärnan i människans evolution. Den äldsta delen är ju som bekant lillhjärnan (reptilhjärnan) som stöder instinktiva reflexer.
 
Läkemedelsföretagen forskar efter mediciner som kan stoppa försämringen av de kognitiva förmågorna, Alzheimers och minnesförlust. Det kan ta många år, om någonsin att man hittar ett mirakelpiller.
 
Under tiden kan vi ju själva göra vad vi kan. Stressen i den moderna människans liv lär inte minska i första taget, men vi kan lära oss vad som kan reducera den negativa effekten och ett hälsosamt förhållningssätt till stressorerna. Dessa verktyg ger inte bara bättre förutsättningar vid det oundvikliga åldrandet men även mer glädje i livet just nu.
 
Yoga och meditation går hand i hand och har bevisad positiv effekt. Det är viktigt att få balans på stresshormonet kortisol eftersom det har visat sig förstöra hjärnceller. Indikationer på att regleringen av kortisol är satt ur funktion är t ex ökat midjemått, sömnstörningar såsom att ha svårt att somna eller att vakna mitt i natten, och försämrat närminne.
 
Höga nivåer av näringsämnen, fibrer och antioxidanter i den vegetariska måltiden stöder alla funktioner i kroppen. Jag föreslår också extra resveratrol och även gurkmeja för att neutralisera den oxidativa stressen på cellerna. Gurkmeja är ju dessutom mycket anti-inflammatoriskt vilket är viktigt för att bekämpa den inflammation i hjärnan som har visat sig pågå vid Alzheimers.
 
För att lära sig stressreducering på ett bra sätt är det oftast bäst att gå på en kurs. Det är också en fördel att ha någon annanstans att gå för en stunds andrum, hemma kan vi faktiskt många gånger bli mer stressade eftersom vi omedvetet tänker att det finns så många andra sysslor som borde tas itu med.
 
Nästa vecka i yogastudion kommer jag träffa nästan femtio nya elever. Det känns alltid lika spännande. Min förhoppning och önskan är att kunna dela med mig av den passion och respekt jag har för yoga och meditation, och att varje deltagare kan få erfara hur dessa verktyg kan förbättra livet på många plan.  
Site Builder drivs av  Vistaprint