De yogiska kropparna, första kroppen själen
 -
RSS

Senaste inläggen

A look at the use of AI in digital mental health
Sömn i midsommartider
Om armhålor och svett
Veckobrev 10&11 VT-17 Fysiska kroppen
Veckobrev 8 VT-17 mer om meditativa sinnet

Kategorier

Ayurveda
Chakra
Deodorant
Detox
Detox Ayurvedisk rening April 2016
Emotionell hälsa
Frekvens, ljud, yoga
Hjärnan
Immunförsvaret
Kost
Kundalini yoga 10 subtila kroppar
Magen
Meditation
Råd för solskydd
Rygghälsa
Sömn
Sömn och stress
Stress och beteende
Tarmflora/inflammation/hjärna sambandet
drivs av

Allt om ett friskt liv

De yogiska kropparna, första kroppen själen

Yoga veckobrev 2 Vt-17
Den första kroppen är Själen. Den är din kontakt till det eviga och det oändliga. Det är upplevelsen av det gudomligas flöde i dig som hjälper dig att leva från hjärtats intelligens och dess kreativitet som stödjer livet. När själskroppen är stark så finns en tillit till livet och en ödmjukhet – det finns något större och ett större sammanhang än det egna egot (ego = mental konstruktion skapad för överlevnad och en egen separat personlighet genom miljö och genetiska anlag). Med själskroppen i balans genom att vi har etablerat kontakt och förståelse så skapar vi naturligt och lätt det som är av godo och vackert. Om själskroppen är ur balans eller svag så kan vi styras för mycket av huvudet och tankar som skapar problem och hinder – egots tankar är baserade på rädsla och en grundtro att världen inte är trygg utan en tävlan om överlevnad. En känsla av att sitta fast, och att inte veta vårt syfte i livet eller till och med motarbeta det är också tecken på att själskroppen får stå tillbaka.

Själskroppen är en del av oändligheten och evig, just därför kan det hjälpa oss tänka lite längre och med ett större perspektiv, som i ”hur kommer mina handlingar idag att påverka framtiden? Hur kommer mina handlingar vara positiva eller negativa om en vecka, ett år, 10 år, 100 år, 1000? Det tar tid att bli en medveten människa, ofta i form av mognad och enligt yogan även i antal reinkarnerade liv. Själen i oss pockar på att vi lyfter blicken och ser större sammanhang – mycket större sammanhang.

Själskroppen kommer i balans när vi respekterar och värderar våra känslor. Känslor och förståelsen för deras intelligens och hur de påverkar kroppen kräver sensitivitet – vi behöver lära oss att vara lyhörda inåt. Och visst är det paradoxalt nog ofta så att vår egen äkta inre essens är den röst vi lyssnar minst på. Själen upplever vi lättast när vi är i kontakt med bröstkorgen och hjärtat. Genom att yoga och meditera följt av att våga sitta med uppmärksamheten i bröstkorgen så har själen en chans att sakta stiga fram ur dimmorna av kaos och smärta, och visa sig genom upplevelser av glädje, lugn, frid, samhörighet, medkänsla. Själen måste upplevas för att förstås och egentligen finns inga ord för att riktigt beskriva detta. Även detta tar tid – tid att sitta med det som är, tid att förstå att även det är övergående, tid att gå genom lager av känslor och tidigare upplevelser – och tillit till att under allt finns något som aldrig lämnat mig.

Ett sätt att hålla själslagret balanserat och starkt är att lyssna inåt på den visdom som själen förmedlar. Detta kräver att vi aktivt tränar oss i att lyssna, stilla oss själva tillräckligt för att höra det ohörbara och känna det subtila. Själens visdom handlar om enhet och att allt är Ett. Vi är inte separerade från något på energinivå och inte heller från det oändliga och gudomliga. När vi börjar lyssna och förstå att vi är del av något mycket större och att vårt individuella sinne är en del av det universella sinnet så vaknar vi till en ny insikt som har potential att förändra oss. Kärlek har inga gränser, den är flödande och levande och gemensam, och så är vi.

Site Builder drivs av  Vistaprint