Den andra yogiska kroppen, beskyddande sinnet
 -
RSS

Senaste inläggen

A look at the use of AI in digital mental health
Sömn i midsommartider
Om armhålor och svett
Veckobrev 10&11 VT-17 Fysiska kroppen
Veckobrev 8 VT-17 mer om meditativa sinnet

Kategorier

Ayurveda
Chakra
Deodorant
Detox
Detox Ayurvedisk rening April 2016
Emotionell hälsa
Frekvens, ljud, yoga
Hjärnan
Immunförsvaret
Kost
Kundalini yoga 10 subtila kroppar
Magen
Meditation
Råd för solskydd
Rygghälsa
Sömn
Sömn och stress
Stress och beteende
Tarmflora/inflammation/hjärna sambandet
drivs av

Allt om ett friskt liv

Den andra yogiska kroppen, beskyddande sinnet


Yoga veckobrev 3 VT-17

Andra lagret/kroppen/hinnan är ”det beskyddande sinnet” även kallat det negativa sinnet. Det beskyddande sinnet hjälper oss att ge form till själens kreativa längtan efter att materialiseras och synliggöras. Andra kroppen ger oss en längtan efter samhörighet och sammanhang, både i den världsliga vardagen och i ett större andligt perspektiv. Den här längtan tar sig ultimat i uttryck när vi förstår vår egen gudomlighet – vi är alla förklädda gudar. Den ger oss tålamod och ger kapacitet att inte springa efter allt som glimmar, den håller tillbaka och beskyddar oss så vi inte blir följare av falska profeter, den ger oss fakulteten av kritiskt tänkande. Ett friskt beskyddande sinne hjälper oss att reflektera och kontemplera vad vi väljer att följa, tro på och ge vår energi.

Om denna kropp är obalanserad och svag kan det göra en människa för påverkbar och att längtan efter att tillhöra leder till destruktiva och ohälsosamma relationer och situationer, man kan för lätt bli influerad av andra och är inte stadig i sin egen kraft.

Man hjälper den andra kroppen, det beskyddande sinnet, genom att värdera sin egen disciplin, till exempel genom att välja att yoga och meditera regelbundet, att välja ett icke-dömande förhållningssätt och att inte baktala andra eller ägna sig åt skvaller. Man värdesätter den personliga integriteten i alla situationer.

Den andra kroppen hjälper oss att uppmärksamma vart vår energi riktas, var våra tankar befinner sig. Det beskyddande sinnet hjälper oss när vi mediterar genom att väcka oss när tankarna strövat iväg från meditationen, det hjälper oss att observera våra tankar tydligare så att vi kan själva bestämma vad vi vill att hjärnan ska sysselsätta sig med. Den här ”kroppen” hjälper tankarna vara flexibla och att kunna ändra fokus, och detta får mig att tänka på ett område i hjärnan vid namn ”anterior cingulate gyrus” som framförallt har med förmågan att skifta uppmärksamhet från en sak till något annat. Anterior cingulate gyrus kallas ibland för hjärnans växellåda, och den är viktig för att vi inte ska fastna i tankebanor utan kunna byta riktning och tänka nytt – att vara mer vakna och mer medvetna. Kanske är det så att rent neurovetenskapligt är yogans ”andra kropp” ur balans när anterior cingulate gyrus blivit som klistrigt och vår längtan efter att tillhöra gör att vi förenar oss med negativa tankemönster som ständigt upprepas eller ohälsosamma situationer som vi inte ser någon väg ur.

Nästa veckobrev fortsätter jag berätta om det beskyddande sinnet.

Site Builder drivs av  Vistaprint