- _
Sömn

Jag lyssnade på en föreläsning häromdagen med en professor i Neuroscience som forskar på sömn. Lite skämtsamt sa han ”om din hjärna uppförde sig på dagen som den gör när du sover så skulle du behöva söka hjälp – när vi drömmer tappar vi tidsupppfattningen, vi interagerar i overkliga sammanhang och upplever hallucintoriska bilder som fullkomligt trovärdiga”. Men tur som är vaknar vi upp varje morgon och är helt friska och återställda.
Och denna tid i drömtillstånd så viktig. Det är då vi bearbetar och processar intryck och information. Ja hela sömncykeln är av vikt eftersom minnen lagras och många viktiga fysiologiska processer äger rum. Forskning visar tydligt att sömn både innan och efter man studerat eller lärt sig något nytt är nyckeln till att tillgodogöra sig kunskapen. I vissa falla kunde sömn efter inlärning påvisa upp till 60% bättre resultat än om sömn inte ingått i inlärningsprocssen. Så ja, sömnexperterna påstår att det gamla rådet med 8 timmars sömn håller än, och att eftersom för lite sömn (6>) negativt påverkar funktionerna för självreflektion så att personer som påstår sig klara sig bra på mindre än sex timmar inte på ett akkurat sätt kan bedöma hur mycket sämre deras prestation är.
Att sova dåligt en kortare tid kan man klara av även om det kommer att påverka omdöme och tankeprocesser negativt. Att kompensera med en tupplur på dagen kan vara ett sätt, men för optimal återhämtning krävs då en lur på 90 minuter. Att lida av dålig sömn en längre tid kräver att man gör något åt det. Dålig sömn kan vara både en anledning och ett tidigt tecken till senare kognitiva problem. En av anledningarna är att när vi sover jobbar de sk gliacellerna i hjärnan med att rensa upp amyloid plaque. Plaque i hjärnan uppstår naturligt t ex när hjärnceller metaboliserar och när de celler som inte används atroferar och dör, men även andra faktorer ökar risken för plaque som till exempel kost och livsstil som är inflammationsskapande. Det viktiga är att dessa restprodukter tas omhand om och inte byggs upp eftersom ansamling av plaque är en av de största anledningarna till Alzheimers sjukdom med dess kognitiva demens. Studier visar också att demensdiagnos föregåtts av störd sömn vilket sedan blir mer och mer påtaglig när sjukdomen fortskrider, man vet inte med säkerhet vad som kom först – störd sömncykel eller kognitiva problem.
Men innan vi alla rusar åstad och ser till att få sömntabletter utskrivna så vill jag påpeka att om kroppen hamnat ur balans och inte aktiverar en god natts sömn vilket den biologiskt borde göra så är det logiska tillvägagångssättet att återställa kroppen till den harmoni den behöver för att sova gott, och så undviker man att dra på sig ännu fler obalanser genom mediciner. Inom Ayurvedan finns många bra, effektiva och naturliga tillvägagångssätt, och du är välkommen att boka in dig hos mig för rådgivning om sömnen utvecklats till ett problemområde. Att yoga och meditera är också en del av helhetslösningen eftersom det systematiskt aktiverar parasympatiska nervsystemet och stärker produktionen av för sömnen viktiga signalsubstanser. Och även här är du välkommen att höra av dig om att börja i en av mina yogaklasser.
Med hälsohälsningar,
Siri Simran
Ps Om det där med plaque i hjärnan skärrade dig så kan jag ge dig rådet att ta gurkmeja varje dag. Gurkmeja har visat sig vara en av de mest effektiva sätt att hindra plaqueformation. Ta ca ½ tskd 2-3ggr/dag i lite vätska med 2 kryddmått svartpeppar. Gurkmeja är ayurvedisk medicin men den har nu populariserats och finns i kapselform vilket inte rekommenderas eftersom man då inte får i sig alla de i gurkmejan aktiva ämnena. Du kan läsa mer om gurkmeja och Alzheimers här: http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-produces-remarkable-recovery-alzheimers-patients