top of page
Search
  • _

Du är vad du känner - känslors effekt på kroppens biokemi.


Från tanke till känsla till reaktion i kroppens biokemi är nuförtiden ett bevisat förlopp.

 

Dr Fredrickson på University of North Carolina har gett ut boken "Positivity" där hon skriver om resultaten av forskning som visar hur våra känslor påverkar vår kropp och därför dess funktioner. Våra känslor kan enkelt förklarat bygga upp eller bryta ned kroppen.

 

Hon understryker att med ordet positivitet menar hon inte ett artificiellt påklistrat leende när man egentligen känner något helt annat. Tvärtom menar hon att icke-acceptans och undertryckande av känslor kan vara extra skadligt för kroppen.

 

Konnotationen av positivitet i detta sammanhang är de känslor som gör att kroppen mår bra och fungerar som den ska, t ex skratt, medkänsla, glädje, ömhet, tacksamhet, acceptans, närvaro, kärlek, autencitet.

 

Det här låter mycket som det vi arbetar med i Mindfulness. Närvaron och uppskattningen av de "små" sakerna i livet som vi ofta tar för givet - en god kopp te, våra nära och kära, att vi har fred i landet, att vi har ett liv iallafall ett tag, rent vatten direkt ur kran..

 

Om det är tanken som styr våra känslor, eller om känslorna styr tanken är omdebatterat. Kanske är det så att det fungerar åt båda hållen.

 

 

Stanna upp lite grann och känn kroppen. Känn andningen. Tänk på någon du älskar riktigt, riktigt mycket.

 

 

Hur känns det i kroppen? I hjärtat och bröstkorgen? Förändras ditt humör?

Känner du dig mjukare och mer expansiv?

 

Hur känns det i kroppen när man tänker på något riktigt frustrerande?

 

 

Man mår så mycket bättre om man ser till att de "positiva" känslorna får överväga. Tydligen är den exakta skalan för vardagslycka 3:1. Tre delar positiva känslor mot en del negativa. Enligt undersökningar så stärks hälsan, våra relationer fungerar och äktenskap håller om skalan ligger på 3:1.

 

Det är bra att hålla koll på skalan. Vad kan jag göra idag som får mig att må bättre? Ringa en vän, ta en promenad, andas djupt, motionera osv.

Och framförallt - hur kan jag faktiskt välja att tänka för att må bättre. Hur kan jag välja att förhålla mig. Valet är vårt.

 

Att lära sig att observera sina tankar och att känna av sina känslomässiga reaktioner i kroppen är värdefulla verktyg för hälsan. Det ger kraft och kontroll i livet. Så mycket ligger i våra egna händer men kräver arbete och villighet i att utveckla självinsikt. Eller som det stod på templet i Delphi "Nosce te ipsum", Know Thyself!

 

 

 

 

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page