top of page
Search
  • _

Entrainment - vikten av att lära sig meditation av en efaren lärare


Meditation blir mer och mer populärt. Inte längre i en "new age" kategori eller lite hippy-dippy, men som ett fungerande verktyg för produktiva och motiverade personer inom alla versamhetsområden.

 

Detta är förståeligt, eftersom livet blir lättare och mer effektivt när saker och ting fungerar optimalt, inklusive vår kapacitet för fokusering och vid behov avslappning. Resultaten av meditation har på senare år undergått en uppsjö av oberoende forskning, vilket ger en mycket positiv och tydlig bild av vad som händer vid regelbunden träning.

 

Ett problem som kan uppstå av denna populäritet och kanske populistiska spridning är att meditation förväntas ske lätt och snabbt och utan alltför stor ansträngning eller utan lärarledda instruktioner. Jag träffar ofta människor som har fastnat vid en enkel mindfulness övning från en veckotidning, eller som köpt en bok om meditation med snygga bilder och tränar hemma.

 

Vikten av att lära sig meditation genom en erfaren lärare genomsyrar alla genuina traditioner, och det finns mycket goda anledningar till detta.

 

 

Meditation är en resa, kanske den viktigaste resan du kan ta i ditt liv. Och den mest givande. Men på samma sätt som du vid en geografisk resa behöver information såsom transport, karta, språk, kultur etc behöver du en guide i meditationens resa.

 

Utan erfaren vägledning kan man lätt fastna utan att själv förstå detta, eller kanske förvirra sig totalt. T ex kan man tro sig meditera intensivt, men under tiden jobbar egentligen hjärnan med att fundera på andra saker. Eller man tror sig vara i ett djupt meditativt tillstånd, men är egentligen halvsovande,  så kallat "heligt slummer" :)

 

Ännu en anledning till att börja lära sig hos en erfaren instruktör är den fysiologiska effekten av entrainment. 

 

Hjärnan har olika frekvenser vid olika medvetande tillstånd. De uppmätta vågorna hos meditatörer med många års träning är ovanliga hos den generella befolkningen. Dessa vågor skapar lugn och klarhet samtidigt, kroppens hormonsystem balanseras och fungerar optimalt, känslor av harmoni och glädje infinner sig.

 

Entrainment fungerar på samma sätt som när frekvensen av en stäm gaffel i t ex 400 Hz får stämgaffeln bredvid i samma frekvens att börja oscillera.

 

Det fina med entrainment är att dessa optimala hjärnvågor har visat sig sprida sig till omgivningen. Alltså, om du är i närheten av en erfaren meditatör kommer dessa frekvenser av lugn "smitta" av sig. Det har också visat sig att dessa hjärnvågor är ledande, dvs de tar överhand över stressande frekvenser.

 

Jag råder därför att börja din träning med en bra lärare, som kan svara på dina frågor, som har genom egen upplevelse och år av träning djup insikt om detta underbara verktyg för oss människor.

 

Dessutom är det väl bara smart att få åka snålskjuts på dessa högre vågor ;)  

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page