top of page
Search
  • _

Fångad i framgångsguruns förtrollning


Så hamnar jag av ödets nyck på ett seminarium med en känd amerikansk framgångscoach, men okänd för mig, så jag ser framemot vad jag kan få lära. Musiken pumpas ut genom högtalarna och en känsla av förväntning byggs upp. Jag har en plats på första rad och smack bang i mitten. Som min natur är börjar jag genast prata med personerna som har sätena bredvid mig. Jodå, de känner väl till coachen och har gått många kurser med honom. En gång var de

10 000 deltagare på Wembley. Oj, så många?! Och sätena längst fram kostade 20 000:-  Hmm, så mycket?! Ja, men det är inte dyrt om man jämför med hur mycket man får av coachen.

Okay, mitt intresse är definitivt väckt, här har jag tydligen chans att få mycket värdefull kunskap.

Jag beslutar mig för att googla det här fenomenet till coach medan vi väntar och musiken öser ut, killen bredvid fortsätter oberört prata om framgång och viktminskningspreparat. Jag undrar tyst för mig själv om han funderat på att pröva dem själv, och hur bra hans försäljning egentligen går.

Så kommer kvällens tränare som företräder coachen upp på scen. Karismatisk, rolig, från London. Han lär oss hur vi ska applådera med energi. Hur vi ska ropa Yes! med eftertryck. Hur vi ska sträcka upp armarna för omedelbar feedback på hans uttalanden.

Hmm, grupptryckstekniker?

Han berättar om sin tragiska barndom. Länge och med utlevelse, det är som att vara på teatern. Jag undrar hur länge han ska hålla på, kikar på klockan, nästan en timme. Med så mycket spel på känslor är det helt klart att han är målstyrd rakt in i publikens limbiska system.

Han berättar att han gör det här gratis, för coachen har betytt så mycket för honom. Jag börjar förstå varför coachen enligt min Googling är värd över 30 miljoner dollar.

Sedan blir det ännu lite mer grupptryck, på gränsen till mobbing - Om du har varit arg någon gång sträck upp armen, om den som sitter bredvid inte sträcker upp armen kan du berätta för dem att de ljuger om andra saker i sitt liv också - uppmanar mannen på scenen med den taskiga barndomen men som nu är någon att räkna med.  

Sedan visar han som en reklamfilm om den stora amerikanska framgångscoachen. Hollywood stjärnorna öser lovord, han har förändrat deras liv. Talkshow värdarnas ögon glänser, och en stammande pojke kan tala igen. Halleluya.

Och du kan också bli en succe'! Om du går på kurserna. Och sedan följer mer och mer säljsnack om kurserna som förändrar ditt liv.

Vid det här laget har jag fått nog och reser mig diskret upp och går, eftersom jag sitter längst fram blir det  ändå synligt för alla när jag går förbi rad efter rad. Så många sökare, så många som längtar efter vägledning, någon att se upp till - en två meter lång framgångsguru med tänder av platina och en absolut frånvaro av mänskligt tvivel.

Vid utgången står borden klara och personalen redo att ta bokningar till coachens kurser. Ingen karisma här inte, bara sammanbitenhet. 

Beklämd är nog det ord som bäst beskriver känslan jag lämnar byggnaden med. 

 

 

 

1 view0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Kommentare


bottom of page