top of page
Search
  • _

Glöm inte x-faktorn i din träning


Nytt år och nya friska tag om kroppen, eller hur? Tänker på vad en god vän sa som jobbar på gym "januari och hela Stockholm har bestämt sig för att köpa gymkort". Det är nog en företeelse som upprepar sig varje år efter jul och nyår. Fett, alkohol och högt sockerintag syns snabbt, och känns ännu mer. De förhöjda kortisolnivåerna från en intensiv period lägger sig runt midjan. Inte konstigt att man känner sig redo för lite späkning och förhoppningsvis rening av kropp och själ.

 

Det finns naturligtvis också de som inte gett efter för njutningen och frestelsen i den kollektiva matorgien. Inte ett uns. Tvärtom har man snört på löparskorna med dubbar och kämpat sig fram i modd och storm. Tagit om av rödkål och sill, men hållit sig undan den vandrande chokladasken. Det slit som gett dessa väldefinierade muskler och platta mage ska minsann inte fördärvas av vanlig mänsklig lättja!

 

För att träning och kosthållning ska vara bra och sund behöver vi hålla i åminne vad vi är och varför vi gör eller bör göra vissa saker. Vi människor är inte bara en kropp som ska tränas och se snygg ut. Har vi denna underliggande föreställning distanserar man sig från sig själv och kan lätt börja döma och kritisera kroppen tills bara perfektion duger. Vad nu perfektion är, men jag antar att om man är osäker så kan man kolla vad medierna bestämt att det rådande perfekta idealet är. 

 

Harmoni är inom yoga och ayurveda en av de absoluta grundpelarna för hälsa. Harmoni uppstår i balans. Som t ex balansen i att ibland njuta av en chokladbit och andra gånger avstå. Som balansen i att ha en passande daglig träning som ger glädje, men även att kunna hoppa över träningen när man har tillfälle till varm gemenskap med nära och kära. Kunskap och acceptans ger harmoni. En förståelse av att Yoga betyder förening mellan kropp, tanke och själ, alltså hela personen.

 

Så när du tar tag i din hälsa, glöm inte att kroppen är själens tempel. Behandla dig själv med kärlek och respekt så har du en absolut varaktig grund för både inre och yttre hälsa och skönhet, och som gör att du helt naturligt vill fortsätta ta hand om dig på bästa sätt - hela året och inte bara i januari.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

bottom of page