top of page
Search
  • _

Hur översätter man "serviceminded" till Stockholmska?


I Ayurveda har vi 4 härliga riktlinjer i livet -

 

* Dharma: right way, the right action, being of service

* Artha: personal wellbeing and being able to support yourself

* Kama: positive and life affirming desires

* Moksha: enlightenment and hence liberation from illusions

 

I Dharma (rätt handling) ingår Seva, att vara till tjänst eller service, att hjälpa helt enkelt. Detta anses som gudomligt, och ja, det ger en glädje och inre tillfredsställelse när vi varit till någon nytta, eller hur?

 

Det är också tänkt att Seva är en del av ditt arbete. Hur hjälper du till, vad tillförs individer och samhälle av det jobb du utför? Kan du känna glädjen och gåvan av detta, oavsett om du räddar liv eller städar toaletter?

 

 

I födelsedagspresent nyligen fick jag av en underbar närstående ett presentkort på en ansiktsbehandling på en salong med en av de finare adresserna i Stockholm. Namnet på salongen antyder harmoni och holistiskt tänkande. Upplevelsen var tyvärr helt det motsatta.

 

25 minuter efter bokad tid (utan någon som helst ursäkt eller förklaring) fick jag träffa min terapeut. Hon öppnade med "jag vet inte vad du heter för jag hann inte kolla, men du kan gå in där". Sedan tilltalade hon mig 3 gånger till under behandlingen (som var ett litet rum bredvid receptionen, man hörde konstant prat, och vid ett tillfälle kom receptionisten in för att fråga något) för att sälja extra ögonbryns och fransfärgning, vaxning av haka och överläpp (nej, jag är inte skäggig ;) och extra ansiktsmask. Allt som allt cirka 1100:- utöver de 900:- som behandlingen kostade. Ja, just det, efter att ha fått vänta ytterligare 10 minuter för att få betala, avslutade hon med "skulle du ha några produkter?" 

 

Kanske hade just denna unga kvinna en extra dålig dag, eller en taskig barndom, men saken var att jag inte träffade någon som log eller utstrålade värme. Varken personal eller kunder.

 

En harmonisk helhetsupplevelse? Nej.

Kommersiellt löpband för kunder som fallit för hajpen? Ja.

 

 

Vad jag vill säga med denna berättelse är: fall inte för de som skriker högst med sin marknadsföring, de som kidnappat ord som talar om hälsa och välmående men vars enda syfte verkar vara att göra vinning av människors genuina behov.

 

Och klaga. Vi svenskar verkar oftast hålla igen och vill inte ställa till något besvär, men då förändras ju ingenting och företagen kan fortsätta med service som inte är 100%.

 

 

Ta dig tid och omsorg med att hitta rätt person och studio för dina kroppsbehandlingar, denna historia är tyvärr inget ovanligt. Men det finns också många fina och genuint kunniga terapeuter som förstått att när man rör vid en annan människa så rör man också vid deras själ.

 

Och det i sig själv är gudomligt.

 

 

0 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page