top of page
Search
  • _

Lär dig meditera


Jag har alltsedan jag var barn haft en fascination över hur vår fantastiska mänskliga hjärna fungerar. Vetenskapen kommer ständigt fram till nya rön, men liksom utforskandet av universum finns hela tiden nya upptäckter att göra och många nya frågor som väcks.

Nyligen fick jag hem en nyutgiven bok från Usa,"Unleash the Power of the female brain", av Dr Daniel Amen, medicinsk läkare och psykiatriker. Dr Amen har skrivit flera böcker om hjärnan och även om olika diagnoser. Han har utvecklat kliniker som använder en helhetsapproach för att hjälpa människor som brottas med olika problematik som t ex Adhd, övervikt, ätstörning, depression, hjärnskada, utbrändhet mm men även vad man som frisk behöver göra för att behålla hälsan. Vad som gör Amen klinikerna annorlunda förutom helhetssynen på människan där kost, relationer, andlighet och livsstil ingår, så använder man sig av Spect röntgen för att kunna se hur hjärnan ser ut och vad som pågår hos patienten - vilka delar som kan vara överstimulerade eller icke aktiva. Därför har man en väldigt tydlig bild av patientens hjärnaktivitet, eventuella hjärnskador, plus  informationen från en omfattande serie prover av bl a hormoner och blod. Jag blev glatt överraskad över denna approach, speciellt som Dr Amen förespråkar effektiva växtbaserade preparat i förstahand, förutom övriga livsstilrelaterade förändringar som behövs för att främja hälsa och balans, och med farmakologisk medicinering som sista åtgärd om nödvändigt.

 

Och ännu mer positivt överraskad blev jag när jag kom fram till sidan 207 där han skriver om hur decennier av forskning kring meditation visar att meditation lugnar stress och höjer hjärnans funktion. Att människor som mediterar har visat sig få större hippocampus (minnet) och främre pannlober (bl a impuls- kontroll, självinsikt, medkänsla). Att forskning visat på bättre elasticitet av huden, hjälp vid viktminskning, sänkning av stressrelaterad kortisolförhöjning och avspänning av muskler, och att den biologiska åldern när man gör yoga och mediterar i genomsnitt är 12 år yngre än den kronologiska åldern.

 

Så rekommenderar han en meditationsteknik som tonar in och balanserar hjärnaktiviteten på ett bra sätt, som bla stärker hippocampus, frontal loberna, anterior och posterior cingulate gyrus, reglerar sömn och vakenhet, förlänger telomererna(indikatorer på hälsa och livslängd) - Kirtan Kriya meditation! Just det, Kirtan Kriya från Kundalini Yoga traditionen.

 

Om du redan går på yogaklass hos mig så känner du till Kirtan Kriya. Annars är det dags att boka plats för att lära sig mer om denna meditation på 12 minuter som ger så goda resultat. Vi spenderar tid på våra kroppar, tvättar, tränar, smörjer och smyckar. Men vi har inte fått lära oss vikten av att ta hand om sinnet och tankarna. Meditation är som en dusch för hjärnan som smörjer maskineriet och ger klarhet och balans åt tankeverksamheten. Om du har en Ferrari så tar du väl hand om den, för inte ens en superbil som Ferrari klarar i längden att köras av en otränad förare och utan underhåll hur länge som helst. Betrakta din hjärna som din käraste ägodel och börja ta hand om den - då har du chansen att få en fin resa genom livet.

 

Workshop "Ditt sinne och du" Lördag 13 april, 13-16.00, AbleLounge,Gamla Stan

 

Kundalini Yoga klass onsdagar 13.00 start april 17, Able Lounge, Gamla Stan

 

 

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page