top of page
Search
  • _

Om armhålor och svett
Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör ibland egen, men oljar alltid in armhålorna när jag gör min dagliga Ayurvediska självmassage morgon och kväll. Jag tillverkar oljor och är nöjd med att veta exakt vad som finns i dem och varför, och de essentiella oljor som ingår har också en antibakteriell effekt.
Vad jag tänkte berätta lite närmare om är dock betydelsen av just armhålorna och deras funktion. Rent fysiologiskt känner vi ju till att svettkörtlarna reglerar den inre temperaturen, blir det för varmt släpper vi ut värme i form av svett och återvänder till homeostasis, i alla fall tillfälligt. Vi kan också svettas av anledningar som stress, hormonella svängningar, emotionell affekt, ofta är svettningar relaterade till ökad Pitta energi. Men vi har också en viktig subtil energi anatomi och fysiologi vilken påverkar oss och vår hälsostatus.
För det första så växer det extra mycket hår i armhålorna på både kvinnor och män, och av en anledning. Hår är protein och hår är även ett skydd för känsliga platser på kroppen. Båda armhålorna är energetiskt i kontakt med både sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Håret både skyddar nervsystemet från obalans, och ger samtidigt energi som är viktig, som att vi är mer ”hela” och i vår kraft när vi behåller håret.
Den nutida fixeringen vid hårlöshet på kroppen speciellt för kvinnor anar jag är en ganska osund undermedveten koppling till ungdomsfixeringen och den banala önskan av att vara ”forever young”. Att vara ung likställs med att vara attraktiv, fertil, och till nytta. Kanske kommer den trenden från ett vidare förtryck av den kvinnliga visheten, kraften som kommer från erfarenhet, mognaden som gör att man som kvinna blir mindre villig att inordna sig, och börjar ge fanken i vad andra tycker. Det är ett väldigt effektivt sätt att tysta kvinnor och tjejer genom att låta dem spendera timmar med att vara missnöjda med sina kroppar och för evigt ge sin energi till att raka, vaxa, epilera bort det naturliga för att nå onaturliga ideal.
Armhålorna måste få andas, rening måste få ske genom öppna porer, vi har en inbyggd mekanism för att föra ut gifter och bygga stödfunktioner. Vi ser ner på armhålorna och skäms och skräms av dålig lukt. Men lukten är information – vad har jag ätit och druckit på senaste tiden, hur mår jag emotionellt. Även hormonsystemet påverkas subtilt av armhålorna vilket påverkar energi och tankefunktioner. Vanlig svett luktar inte illa om man håller armhålan så ren det går genom att tvätta med vatten och mild rengöring samt använda naturliga antibakteriella produkter. Men om lukten är dålig kan en fasta hjälpa för att rena kropp och matsmältning. Yoga tillför rörelse av armar, axlar, armhålor, lymfa, som är viktig. Meditation reducerar stress och aktiverar parasympatiska nervsystemet.
Jag tycker det är positivt att det finns en meta trend av orakade armhålor hos kvinnor just nu som leder åt rätt håll. Den är antagligen av politisk karaktär därför att kvinnokroppen är politisk i dagens läge, men som jag berättat om ovan har den håriga trenden en ännu djupare effekt av att stärka hälsan som förhoppningsvis orakade kvinnor får njuta av och bli ännu starkare av.
Siri Simran, www.simrancenter.com6 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Veckobrev 10&11 VT-17 Fysiska kroppen

Yoga veckobrev 10 & 11 Att få ha tillgång till en mänsklig fysisk kropp är något mycket speciellt enligt yogan. Betänk alla orimliga processer, funktioner och sammanhang som måste funka för att vi ens

Comments


bottom of page