top of page
Search
  • _

Sömn och återhämtning Yoga brev 11 VT-15


Yoga veckobrev 11 VT-15          Mer om sömn och återhämtningsforskning


Fortsätter på temat sömn och lite om vad föreläsarna berättade på Stressforskningsdagen anordnad av Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet 26/3-15.


Helena Schiller doktorand i Folkhälsa forskar på hur sömnkvaliteten påverkar dagtidsfunktionerna och den allmänna hälsan. Bland annat om minskad arbetstid med bibehållen lön påverkar sömnen, och denna studie pågår i två år. Man forskar också på alternativa metoder som KBT behandling och sömnskola, och om dessa kan motverka trötthet på arbetet och på så sätt lägga en hållbar grund för välmående, arbetsprestation och arbetsmotivation. Överhuvudtaget verkar resultaten visa att lära sig stresshantering och även KBT ger bättre resultat på sikt än läkemedel, och därför bör dessa modaliteter erbjudas på vårdcentraler och övrig närvård som företagshälsa vilket är de första instanser patienter söker sig till.


Sömnproblemen har ökat i hela befolkningen och användningen av sömnmedel är stor i Sverige. Cirka hälften av sökande har problem att släppa tankar på jobbet, fler kvinnor än män har sömnsvårigheter, och andelen är högre hos yngre kvinnor. 10-11% lider av insomni och av dessa står kvinnor för den dubbla mängden.


Den västerländska stressen med dess medföljande problematik har dessutom börjat visa sig i Kina, Japan och Indien. Och man menar nog mellan raderna att kvinnor behöver verktyg för att lära sig hantera stress om det ska fungera väl i karriären.

Den sista föreläsningen stod professor Petra Lindfors för, och hennes forskning centrerar kring psykobiologiska mekanismer, hälsorelaterade besvär och välbefinnande bland studerande samt yrkesarbetande vuxna och problematiserar kring kön, social position och etnicitet. Andra områden inkluderar hur positiv psykologi, beteendemedicin och hälsofrämjande interventioner kan förbättra sömnen.


Petra talade en del om sambandet mellan bristande återhämtning vilket leder till sömnproblem vilket sedan kan leda till hjärt och kärlproblem. Sömnen och god återhämtning är alltså av största vikt för hälsan. Man kan vara återhämtad på olika sätt men den grupp som vid självskattning uppfattade sig som ”trött” visade också mer belastning rent fysiskt. Alltså hänger upplevelse och fysiologiskt uttryck ihop vilket jag skrivit lite om tidigare när det gäller inflammationscytokiner och självskattad hälsa. Den här tröttheten som upplevs innebär att kroppens biomarkörer visar en förslitning i alla dess system så kallad alostatisk belastning, något som brukar ske naturligt från 40 års ålder men som alltså kan ske tidigare eller i större utsträckning vid dålig återhämtning.

Tyvärr har man inte fått anslag för att forska vidare på den grupp som inte hade problem med sömn eller återhämtning – det tycker jag är synd för visst är det väl lika viktigt att ta reda på vad som gör att man slipper problem?


Professor Lindfors ansåg att lösningen till problemet med stress i samhället också måste angripas från olika nivåer- både individuellt, i gruppen och från samhället. Och här kan jag bara hålla med, vi måste alla ta ansvar och inte bara klaga på stressen – vad gör man för att faktiskt ta tag i det på individnivå, för barnen, i arbetsgruppen, ledningen, och på folkhälsonivå? Samtalet behöver börja på riktigt om attityd, självinsikt, värderingar osv. Inte minst eftersom stressnivåerna ligger som högst hos de unga som i många fall mår rejält dåligt – vad är det för samhälle vi skapat och vad behöver vi göra för att vända trenden?

 

Jag förstår att man inte under denna dag kunde ta upp alla fakta kring sömn men tyckte ändå det lyste med sin frånvaro informationen att kvinnor i regel producerar cirka hälften den mängd serotonin som män genomsnittligt gör. Detta har stor implikation på sömnen eftersom det är en signalsubstans som ger lugn, stresstålighet och avslappning. Dessutom försvagas serotonin produktionen ytterligare av stress. Inom ayurvedan och naturmedicinen finns naturliga sätt att boosta serotonin genom kosten och naturliga tillskott, och man tittar även på om hormonella obalanser påverkar personens sömn. Vill också tillägga att forskning funnit att långvariga utövare av yoga i medeltal har en biologisk ålder 12 yngre än den kronologiska, alltså sker alostatisk belastning till lägre grad än ”normalt”.


Här är några enkla råd att göra till vana, vid långvariga problem behövs en mer ingående konsultation för bästa resultat samt specifika stresshanteringstekniker.


·         Använd ghee (klarnat smör) ca 2/3 matskedar om dagen i maten och till matlagning. Ghee är ren smörolja vilket är samma sak som butyrsyra vilket är en aminosyra som bland annat främjar serotonin produktionen.

·         Varva ned utan elektronik minst tre timmar innan sänggående som inte ska vara senare än 22.00

·         Låt belysningen bli dämpad, ta eventuellt en liten kvällspromenad och/eller lugna yogastretchar, pranayama andning vänster näsborre, meditera

·         Varm mjölk (animalisk eller vegetabilisk) med ½ tskd mald kardemumma och 1 kryddmått mald muskot

·         Dusch eller bad, smörj in kroppen med olja, häll gärna i några droppar lavendel eller kamomill essentiell olja

·         Skölj fötterna i kallt vatten, massera med varm olja typ oliv eller raps

·         Massera skalpen

·         Håll sovrummet fritt från elektronik

·         Låt sovrummet vara en vacker och ren plats för vila

·         Läs något lugnt och upplyftande innan lampan släcks, t ex poesi eller reseskildring

 

Med detta önskar jag en god natts sömn, och lyckas du ändå inte få till det så är du välkommen att kontakta mig för hjälp genom flera modaliteter för att återerövra sömnen och den viktiga återhämtningen – hälsostatus analys, hormonanalys, kost, livsstil, yoga, meditation, avslappning, stresshantering, mindfulness, kroppsbehandlingar och healing.                         www.simrancenter.com 

 


Siri Simran Malmhake

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Commentaires


bottom of page