top of page
Search
  • _

Yoga veckobrev 10 HT-15 Om soppa

Yoga veckobrev 10 HT-15      ”Om soppa”
Sat Nam och hej!
Nuförtiden är jag lite av en ”soppolog”, jag äter grönsakssoppa i stort sett varje vardag, ibland både till lunch och middag om familjen också vill ha. Det här var otänkbart i min ungdom när jag fick avsmak för soppa från ett antal upplevelser av tunna vattniga soppor med odefinierbar kolör. Men det yogiska livet förändrar och inspirerar och till slut fick jag ta mig an mina egna soppor som blev av en helt annan karaktär än föregångarna.
Soppa är värmande, flytande och lättsmält – viktiga fördelar vid olika påverkande faktorer på hälsan som vid stress och kallare årstid. Det är dosha principen Vata som enligt Ayurvediska kunskapen ökar vid stress och på vintern. Vata omfattar principerna av kyla och torrhet -huden blir torr, man känner sig frusen speciellt om händer och fötter, man blir mer nervös med mycket tankar och rastlösa fingrar. Den enkla pragmatiska och logiska iden i ayurvedas förebyggande och läkande konst är att balansera obalanser med sin motsats. När man intar sin soppa, eller vad det nu är för slags kost man behöver för att balansera en obalans, så inser man att mat är medicin även på en mer underliggande nivå än den näringsmässiga sammanställningen.
Grönsaker och frukt har också något som vi alla söker och inte kan få nog av – Prana. Prana är sanskrit för livsenergi. Kärt barn har många namn och termen livsenergi återfinns i många olika traditioner och kontext. En del av pranan i vegetabilier är helt klart nitrat, den kemiska förening som tillverkas av solen och framställs i växter. Alla levande varelser behöver nitrat för att leva, och den finns i rikligast mängd direkt i tillverkningsfabriken, alltså växter, och minskar sedan ju längre ifrån källan man kommer. I kött finns endast små mängder kvar av det som djuret får i sig genom sitt intag av vegetabilier. Vi kommer antagligen få höra mer om vikten av nitrat eftersom forskning visar att nitrater sänker högt blodtryck, och ökar syreupptaget från blodet. När nitratet gått in i blodet och sedan återvände till munhålan och saliv bildas så blir nitrat till nitrit. Nitrit har visat sig skapa friska slemhinnor, något som är viktigt för att motverka bland annat magsår och ”leaky gut syndrome” alltså läckande tarm.
När man förbereder sin soppa är ett av de största nöjena att uppleva energin och den goda näringen i de färgglada grönsakerna. Det här är fina grejor som kommit en lång väg från liv, växande och manuellt arbete för att nå din skärbräda och för att sedan tas upp av din kropp som tacksamt tar emot finfina byggstenar för fortsatt liv - det är ödmjukande i sin storhet.  Och 90% av alla som når en ålder av 100+ måste väl göra något rätt – de äter en i huvudsak växtbaserad kost.
Var kreativ med din soppa och kör vilka grönsaker, rötter och blad du känner för. Bra också att ha med vitlök, lök, ingefära eller färsk chilipeppar, samt krydda med svartpeppar och någon härlig masala med gurkmeja. Vill och behöver man en lite matigare soppa kan man lägga i bönor eller kikärtor t ex. Gör en stor sats och ta med till lunch nästa dag.
Lägg på en klick ghee vid servering och njut. Ghee dvs klarnat osaltat smör är också viktig medicin. En av de mest rekommenderade modaliteterna från ayurveda vid oro och problem med magen. Moderna forskning har visat att dess största beståndsdel är gammaaminobutyrsyra vilket stödjer produktionen av serotonin i hjärna och tarm. Serotonin är en signalsubstans som ger lugn och ro, verkar som ayurvedan visste ett och annat i alla fall.
Och appropå lugn och ro så höll jag en Stress detox kurs med terapeutisk yoga i helgen. Stress har samma fysiologiska effekt på kroppen som rädsla, och de två går hand i hand – när vi lever med stress blir vi mer fyllda av oroliga tankar och skrämmande scenarier. Eftersom det leder till en nedbrytande cirkel så är det mycket viktigt att lära sig hantera stress, speciellt i de här tiderna när mycket verkar skrämmande, hela Sverige har ju under veckan levt med förhöjd beredskap.
Så missa inte din yoga och meditation, och vid mer uttalade behov av hjälp med stress, kost och obalanser så är du välkommen att ta kontakt för personlig rådgivning.
Ha en fin helg,
Siri Simran2 views0 comments

Recent Posts

See All

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page