top of page
Search
  • _

Yoga veckobrev 12 VT-15 Om yoga, Irland och en viktig mineral


Vi är nu tillbaka från yogaresan till Connemara och klasserna och hälsorådgivningen är igång som vanligt. Det var fantastiskt roligt för mig att få dela med mig av den underbara miljön och naturen i Connemara, och att yoga på denna helande plats. Morgnarna började med en dignande frukostbuffe’, sedan blev det yogasessioner och vi fokuserade på att läka och balansera kroppen genom chakrana och de fem elementen mycket med inspiration av hav och berg runt omkring oss. Efter lunch följde utflykter och vi hann med både att besöka ett närbeläget slott med marker, bestiga berg, vandra på stranden, rida ut till en ö, besöka Roundstone och Clifden. Middagarna är ett kapitel för i sig, men man kan väl säga att ingen behövde gå hungrig. Ett fint sammanträffande var också att Irlands president valde att semestra på hotellet samtidigt som vi var där. Han uppskattar den vackra miljön vid havet och att komma bort lite för att skriva. Vi hade sviten bredvid varandra och kan därför meddela att han varken snarkar eller festar om nätterna – tvärtom en alldeles förtjusande man.


Nu tänkte jag skriva lite om ett ämne som jag tror kan vara av intresse:


Magnesium är en av de viktigaste mineraler som våra kroppar behöver. Magnesium är involverad i över 300 olika processer som stödjer kroppens funktioner. Tyvärr är vi ofta låga på magnesium utan att känna till det. En av de största anledningarna till brist är att stressreaktioner i kroppen använder upp extra mycket magnesium och samtidigt försämrar upptaget av den magnesium vi får i oss genom födan. Brist på magnesium skapar sedan en negativ kedjereaktion eftersom brist på magnesium kan ge oroskänslor vilket sedan skapar ytterligare stress. Andra orsaker som gör att magnesiumupptaget försämras eller drivs ut i urinen är p-piller, vätskedrivande medel, alkoholkonsumtion, magsyrehämmande medel och antibiotika. Det finns oerhört många kliniska studier på magnesium och implikationer vid brist och sambandet med olika sjukdomar, och här kan diabetes och prostatacancer vara värda att nämna.


 Här är några av symptomen på att man behöver öka intaget av magnesium:


·         Muskelkramp och sendrag – magnesium hjälper till med muskelavslappning och om detta inte sker så drar muskler ihop sig i okontrollerade spasmer. Många lider också av ”pirr i benen” sk Restless Legs Syndrome vilket är en av de största orsakerna till störd sömn. Även här kan magnesium hjälpa, ihopdragna muskler påverkar kärl och nervbanor vilket ger en obehagskänsla. Företeelsen av ”pirr i benen” brukar också stå i korrelation med upplevd stress. Dessutom är magnesium viktigt vid funktionen att slappna av och vidga blodkärlen. Väl värt att pröva vid RLS.

·         Dålig sömn – magnesium spelar en viktig roll för centrala nervsystemet och svårt att somna in och/eller vaknar under natten, kan vara ett symptom på brist. Magnesiums avslappnande effekt gör också att ett magnesiumtillskott är optimalt att inta vid sänggåendet. Av den här anledningen kan även mental oro balanseras genom ökat intag och man kan slippa oroliga tankegångar som stör god sömn.

·         Högt blodtryck – många personer som annars lever hälsosamt kan lida av högt blodtryck som kan bero på magnesiumbrist. Anledningen är att blodkärlen är mer ihopdragna vilket ökar trycket. Magnesium är även involverat vid elektrolytbalansen och vid obalans kan blodtrycket bli för högt.

·         Oregelbundna hjärtslag – arrytmi verkar vara på ökning och en av anledningarna kan vara att hjärtat som ju är en muskel inte fungerar optimalt vid för lågt magnesium vilken ju understödjer både muskler och kärls korrekta funktion.

·         Förstoppning – tarmen drar ihop sig för hårt vilket försvårar en effektiv rörelse vid tarmtömningen. Dessutom behövs magnesium för att dra vätska från tarmväggen för att hjälpa till med tömningen, avföringen blir alltså för torr vid magnesiumbrist. En dålig kombination som skapar förstoppning och hård mage.

·         Hjärndimma – magnesium har visat sig skydda hjärnans neuroner och kan var viktig för att förebygga kognitiva problem. Dessutom har studier visat att magnesium hjälper vid olika neurologiska problem som adhd, aggressioner, depression och nervositet. Studier visade också på positiv effekt vid PMS besvär som humörsvängningar, svullnad och huvudvärk.

 

 

Magnesium finns som tillskott i olika former – brustabletter, tabletter, kapslar, flytande, spray. Finns att köpa både i mataffärer, apotek och hälsokost. Oftast föredrar jag en bra hälsokostaffär om man vill undvika onödiga tillsatser och hitta en form som fungerar för en själv och är lättupptaglig, men det viktigaste är ända att börja göra något åt magnesiumbristen om man lider av någon eller några av ovanstående symptom. Följ doseringen som ofta är från 400mg till 1000mg, pröva dig fram och se vad som är en bra dos för dig som gör att besvär försvinner.

 

Mat som innehåller goda mängder magnesium är alla gröna bladgrönsaker eftersom magnesium formar klorofyll, även nötter, frön, bönor, fullkornsgryn, och mörk choklad +70% – yes!

 

Därmed önskar jag alla läsare en riktigt trevlig Valborg och 1 maj!

 

Siri Simran Malmhake


 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page