top of page
Search
  • _

Yoga veckobrev 13 VT-15 Om ryggen


En av anledningarna till att man mår bra på många olika sätt av att yoga är dess effekt på nervsystemet. Vår ryggrad är ett mirakel av ingenjörskonst – den ska ge stöd och samtidigt vara flexibel, och högst upp på en rad fristående kotor tronar ett bowlingklot som måste skyddas till varje pris. Människan har det tyngst vägande huvudet i förhållande till kroppsvikt av alla däggdjur. Men det fina med det här bowlingklotet är att det är så duktigt på att räkna ut saker t ex hur vi ska agera och interagera i miljön efter våra egna förutsättningar för att överleva.


Under fosterstadiet har vår ryggrad vad som kallas en primär kurva, ryggraden har bara en böj bakåt. Denna primära kurva som vi har i fostervattnet är samma som den primära kurvan som vi hade i vårt tidigare evolutionära ursprung som vattenvarelser. Den sekundära kurvan formas vid födelsen när barnet rör sig genom födelsekanalen och en rejäl 90 graders sväng, och det här ger formen åt halsen och nackens framåtskjutande form. Hos de tidiga däggdjuren utvecklades denna form när de kom ur vattnet och lyfte huvudet för att blicka längre bort.


Efter att ha fått krypa och kravla på golvet så kommer barnet tids nog att vilja resa sig och det är vid denna mognad som ryggraden formar den nedre kurvan vid svanken, men det är inte förrän efter 10 års ålder som ryggen börjar ta sin färdiga form. Den här kurvan vid lumbar är viktig för att kunna fördela vikt och balans över fötter och ben vid stående och rörelse. Av det här kan vi förstå också att vi inte ska skynda på processen utan låta utvecklingen ha sin gång hos varje barn.


Utmed och i ryggraden löper också nerver från/till hjärnan och alla organ. Därför påverkar strukturen i ryggraden även övriga funktioner i kroppen och dess processer. Sitter en nerv lite i kläm kan det i längden ge problem i organet som det är kopplat till t ex inflammationsprocesser som i förlängningen skapar större problem. Men det kan också verka åt andra hållet – om ett organ inte mår bra som till exempel en överbelastad lever som inte fungerar optimalt så kan det i sin tur ge symptom och problem med ryggen.


Strukturella problem med ryggen beror i stort sätt på en eller flera av dessa faktorer:

·         Fysisk stress

·         Emotionell stress

·         Toxisk stress


Därför bör man vid ryggproblem se över alla olika aspekterna för bäst resultat, som ni känner till är vi människor ju holistiska alltså allt hänger samman. Och det är kanske just därför som Kundalini Yogan, eller medicinsk Medi yoga som den också kallas, visar positiva effektiva resultat vid ryggproblem – man jobbar med helheten genom att förbättra strukturen genom fysiska övningar, släppa fysisk och mental stress, och stödja reningsorganen så gifter lättare förs ut. Och här hjälper ju också våra extensiva andningsövningar till vid alla dessa faktorer – vi djupandas och frigör stress och aktiverar parasympatiska systemet för kroppens återhämtning. Med ökad kunskap och inspiration som till exempel de här veckobreven så kan man också börja implementera positiva förändringar i sin vardag som att äta sundare, sova bättre och hantera stress. Och allt tillsammans gör att inte bara ryggen mår bättre utan många andra sjukdomar också kan undvikas.


En frisk rygg är en rörlig rygg, börja därför dagen med lite yogisk morgongymnastik. Det behöver inte vara krångligt eller ta tid så inga ursäkter!


·         Ryggflexar stående – stå med fötterna i höftbredd, kroka i tummarna i varandra, andas in sträck uppåt/ bakåt, andas ut sträck framåt/nedåt fortsätt så länge du vill

·         Gör stora cirklar bakåt med armarna

·         Rotera huvudet mjukt runt i cirklar först åt ena hållet sedan andra

·         Katt och ko – stå på alla fyra, andas in djupt flexa ryggen nedåt och huvudet lyfts uppåt, andas ut djupt och skjut ryggen uppåt som en katt, hakan mjukt in


Både flexningen av ryggen och den djupa andningen kommer att stärka vagusnerven som går från hjärnan nedför hals och bröstkorg och till de inre organen, den är viktig för bl a mag och tarmfunktion, och ett mentalt lugn.


Några enkla saker att tänka på under dagen för rygghälsa är dessa:


* Res dig upp och rör på dig med jämna mellanrum om du sitter mycket. Forskning visar att det kan räcka med bara 2 minuters rörelse per timme för att undvika tidig död av för mycket stillasittande med 33%.


* Enkla övningar stående eller sittande att utföra under dagen:


Rulla axlarna bakåt flera gånger.

Sätt händerna på axlarna och vrid åt sidorna fram och tillbaka, andas in åt vänster och ut åt höger.

Rulla försiktig huvudet i cirklar åt båda hållen.

Sitt med händerna på låren och flexa ryggen framåt vid inandning och bakåt vid utandning.

Gör synkade rörelser med armar och ben som att marschera på stället.


* Ta för vana att ta några långa djupa medvetna andetag varje timme


* Rulla in svanskotan, dra in magen lite, öppna upp bröstkorgen, dra tillbaka hakan lite, rulla axlarna nedåt/bakåt, sträva uppåt med hela ryggraden – öva att jobba in en bra hållning både när du står och sitter

 

Med det hoppas jag att några av råden kommer till användning och blir till goda vanor, ryggproblem är en av de största bovarna till sjukskrivning och kan i många fall undvikas om vi bara lära om och lär in nya beteenden.


Siri Simran Malmhaket 

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

bottom of page