- _
Yoga veckobrev 14 VT-15 Att klara våren
Att ta ett steg framåt innebär några nanosekunders osäkerhet när endast en fot har markkontakt och hela vikten ska på ett säkert sätt förflyttas till nästa fot utan att tappa balansen. Kanske låter det trivialt och är naturligtvis något de flesta av oss utför varje dag och varje timme utan någon som helst begrundan, men faktum är att vara tvåfotad är ett enormt steg evolutionärt och en stor orsak till Homo Sapiens framgång på planeten.
Samma osäkerhet och sårbarhet upplever kroppens system vid de flesta övergångar och förändringar, och säsongskifte är enligt Ayurveda inget undantag. Vi går från mörker, kyla, stillhet till ljus, värme och aktivitet. Detta blir en naturligt stor omställning för både kropp och psyke, och därför är det bra att förstå hur övergången smidigast kan hanteras och respekteras.
Många klagar på vårtrötthet och upprepade förkylningar. Många gånger tar vi inte hand om oss på rätt sätt vid denna årstid och rusar glatt på när vi får fler timmar dagsljus. Kombinationen av en vintertrött kropp och oförberett sinne med ökade krav på energi och aktivitet i fler timmar kan bli för mycket för immunförsvaret, och virus får ett lättare jobb att angripa kroppen.
Cirka 80% av immunförsvaret sitter i tarmen och det är där vi behöver börja. Under vintern går inte bara björnen i ide utan även vi går på sparlåga. Det logiska är därför att stödja kroppen att dels göra sig av med ansamlingar av vätska, fett, toxiner som uppstått under vintern, för att få igång förbränning, matsmältning och inre kraft igen.
Att rena, stödja förbränningselden och bygga upp tarmen är enkla ayurvediska principer som inte behöver vara krångliga. Förbered skafferiet och passa gärna på under lite ledighet. Här följer några råd och steg i att klara av årstidsväxlingen på bästa sätt:
· Eliminera svårsmälta proteiner som dämpar förbränningen och kan skapa problem med immunförsvaret – kött, mejeri, vitt mjöl
· Eliminera snabba kolhydrater som vitt socker, alkohol samt koffein – jag vet, så trist men det gäller bara några dagar eller så länge du vill
· Drick varmt vatten med pressad citron på morgonen, och hett vatten under dagen och till maten, goda ört teer går också bra förstås
· Satsa på ekologiska grönsaker och frukter, mjukt tillagade. T ex skivade äpplen och päron kokade i lite vatten och med katrinplommon till frukost. Lunch och middag mjukt kokta grönsaker av olika sort med lite basmati ris, använd rikligt med kryddor som vitlök, lök, gurkmeja, svartpeppar, spiskummin, paprika, chilipulver, cayenne, timjan, basilika. Klarnat smör så kallat ghee är bra och gott att använda i rätterna och understödjer rening och förbränning.
· Pyssla om dig själv – exfoliera huden, smörj in med olja. Ta lugna sköna promenader. Mjuk yoga stretching och andningsövningar. Meditera och hitta tillbaka till ditt inre lugn. Fyll på med det som är gott och vackert både i text, bild och sällskap.
· Ta probiotika som stödjer tarmfloran och de goda bakterierna som skapar ett bra immunförsvar. Gärna med många olika stammar och i ganska hög dos – tarmfloran kan vara förstörd av stress, felaktig kost, mediciner mm. Alla råden ovan hjälper också till att undvika allergier eftersom tarmväggen lagas och svårsmälta proteiner i blodomloppet är en av orsakerna till överkänslighet i immunförsvaret.
Ja svårare än så här behöver det inte vara, och som sagt fortsätt så länge du kan och vill, det är bättre med en dags rening än ingen alls. Vid specifika problem eller mer information om detoxretreat är du välkommen att höra av dig till mig.
Med det önskar jag en fin Kristi Himmelfärd!
Siri Simran Malmhake