top of page
Search
  • _

Yoga veckobrev 15 Vt-15 Svullen mage och IBS

Yoga veckobrev 15 VT-15    Svullen mage och IBS


Känns det igen – buken som en ballong, lös/hård mage, kramper, och gaser som gör att man frågar sig om byxorna krympt eller om är det möjligt att bli gravid av lunchbuffe’n? ;-)

Ja många lider av detta, och det är inte så undra på tänker en ayurvediker som jag själv, och du kommer också förstå när du hör det här:


De två vanligaste anledningarna till svullen mage är matallergier och överväxt av dåliga bakterier i tunntarmen. Båda dessa uppstår oftast av följande orsaker: 


Överkonsumtion av socker, användning av antibiotika, användning av magsyrehämmande medicin, användning av smärtlindrande/inflammationshämmande medicin som ibuprofen och alvedon, p-piller, alkohol, stress, läckande tarm som skapar allergier, felaktig föda för individen som skapar dålig matsmältning och därför oprocessade slaggämnen i systemet. Puh, vilken lista och tyvärr en del av vardagen i vårt nutida samhälle. Så vad göra?


1.      Kolla på listan ovan och försök eliminera så gott du kan. Till exempel skapar socker jästsvamp som kan röra sig uppåt från tjocktarmen till tunntarmen och när de får näring från ditt sockerintag så skapas en jäsningsprocess som du kan märka i svullnaden av magen. Har du ett sockerberoende så behöver du verkligen dra öronen åt dig – det är candidas som skriker efter mer mat, var stark och lyssna inte!

 

Om du misstänker att du är känslig mot vissa matämnen som till exempel gluten, laktos, soja, ägg, testa att vara utan dem i två veckor och se om du mår bättre. Matallergier är ofta orsakade av läckande tarm som jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg om tarm och hjärna (finns till vänster under inläggen)  och när du byggt upp tarmväggen igen är det möjligt att kunna försiktigt äta ämnen du tidigare varit överkänslig mot.

 

2.      Ta naturliga örter och kryddor som motverkar dåliga bakterier och candidas:

Oregano (dagligt intag av kryddan eller i kapselform)

Olivbladsolja i kapslar, eller dagligt intag av ekologisk virgin olivolja

Gurkmeja

Svartpeppar

Vitpeppar

Timjan

Vitlök 

 

3.      Laga tarmväggen med dessa:

Ghee (klarnat smör gjort av osaltat ekologiskt smör)

Lakritsrot är bra mot magkatarr och reparerar även tarmväggen vid läckande tarm. Ta en ½ tskd på morgonen (ger även en boost åt hjärnan) Används ej om man har högt blodtryck

Shatavari (ayurvedisk indisk sparris. Finns i tablett el mald form. Fråga i hälsokost eller beställ genom mig)

Aloe Vera (i juice eller gelform så ren som möjligt)

Glutamin (reparerar cellväggen, stödjer även återhämtning för muskler. Finns i hälsokost, följ dosering)

 

4.      Ta tag i din stress! Lär dig stresshantering från en god instruktör och börja yoga. Det går osagt att magen förstörs av stress, det har nog de flesta märkt. Massera magen varje dag med varm sesamolja med ett par droppar pepparmyntsolja i tarmrörelsens riktning (nedre magen vänster till höger, uppåt höger sida, övre magområdet från höger till vänster, sedan nedåt på vänster sida och fortsätt runt. )


5.      Ät i lugn och ro. Tugga varje tugga 40-60 gånger, i magen finns inga tänder eller hur. Drick varmt vatten i små klunkar till maten det hjälper matsmältningen. Ät anti-inflammatorisk mat som grönsaker, frukt, vegetabiliska proteiner, goda fetter - gurkmeja och ingefära! Efter måltiden tugga på några fänkålsfrön; stödjer matsmältningen, eliminerar gaser och ger fräsch andedräkt - whats not to like ;-)


6.      Bygg upp tarmfloran med att äta naturlig probiotika som surkål, kimchi, andra syrade och fermenterade grönsaker, och andra probiotikaberikade produkter. Ta ett probiotika tillskott av hög kvalitet med flera olika bakteriestammar för att bygga upp den egna goda mikrobiomen.

 

    

Lycka till med att lösa magproblemen den naturliga, effektiva och långsiktiga vägen. Detta är också extra viktigt eftersom svullen mage och IBS inte bara är obehagligt utan visar att tarmfunktionen är störd och kan ha fler komplikationer som till exempel depression och kognitiva problem som ”hjärndimma” eller överaktivitet visar ny forskning. Ayurvedan hävdar också att god hälsa och långt liv börjar med en väl fungerande matsmältning, alltså måste vi ta på allvar krångel med magen.  För personlig konsultation är du som vanligt välkommen att kontakta mig, och under juni-augusti får man dessutom en yogadvd i gåva vid hälsorådgivning.


Siri Simran Malmhake

Yogalärare och Ayurvedisk hälsocoach

 


 

0 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

bottom of page