top of page
Search
  • _

Yoga veckobrev 2 VT-15 Choklad!


Forskningen och utvecklingen går snabbt framåt och vad vi trodde var sant för bara några år sedan kan ändras raskt. Känner du igen de här tidigare ”sanningarna”?  – vi använder endast 10% av vår hjärna, hjärnceller kan inte produceras man har de har, ägg är farligt att äta varje dag, man blir tjock av alla fetter. För att ta några exempel som kan få en att dra på mungiporna lite. Idag tänkte jag skriva lite om choklad, och att det faktiskt är bra och hälsosamt – i måttliga mängder.


Ren kakao innehåller polyfenoler som visat sig vara bra för hjärt och kärlhälsa, samt kunna reglera inflammationsprocesser. Den högsta halten polyfenoler finns i mörk choklad och pulvriserad kakao (72%-87%) av hög kvalitet och så lite processad som möjligt. Minst halt finns i vanlig mjölkchoklad som genomgått en alkaliseringsprocess för att ta bort kakaos naturligt lite bittra smak. Vanlig mjölkchoklad innehåller ju också mycket tillsatt socker och ofta andra ämnen som inte tillför hälsan något.


Regelbundet intag av naturlig kakao har också visat sig reducera högt blodtryck samt förhindra oxideringsprocessen av LDL kolesterolet. Kakaos fetter är dessutom bra för hjärtat eftersom den innehåller enkelomättad fettsyra samma som olivoljans hjärtfrämjande fett vilket jag kommer skriva mer om framöver. Kakao är även full av antioxidanter dessa viktiga spelare som skyddar våra celler från effekterna av oreglerade fria radikaler.


Men kanske en av de mest glädjande nyheterna är att nyligen publicerade studier visar att man kan gå ner i vikt av att äta choklad. Överviktiga män fick äta 100g mörk 70% choklad/per vecka i tre veckor och fortsätta med sin vanliga kost utan några andra interventioner, och deras BMI gick ned samt måttet runt midjan. I en annan studie fick kvinnor med NWO (normal weight obese) alltså vikten är normal men andelen fett i kroppen överdriven (30%) vilket ger högre risk för hjärt/kärl problem samt ökade värden av inflammationsdrivande cytokiner. Även dessa kvinnor fick samma mängd choklad och med samma kakaohalt men i endast en veckas tid. Alla värden förbättrades samt midjans mått hade minskat.


Här är några fler exempel där studier visar att kakao är medicinen: kan förhindra förlossingskramp, förbättrar insulin resistens, förhindrar plaque i kärlen, motverkar kärldisfunktioner vid diabetes, är en effektiv prebiotika, reducerar stress, förbättrar cirrhosis av levern, skyddar mot UV strålar, förhindrat lungcancer i råttor, förhindrat prostatacancer även det i råttmodell, ökar uthålligheten vid träning, kan öka livslängden genom att föra ut toxiner i form av metaller, kan hjälpa förebygga Alzheimers, kakaos polyfenoler är cytotoxiska för mänskliga cancerceller, kan hjälpa vid glaucoma.


Så underbart att kunna njuta av en god bit choklad och veta att man gör kropp och själ gott. Mitt eget favorit mellanmål är en rad ren mörk choklad (70-87% kakao) med ett lager ekologisk honung, följt av ett lager kokosolja och toppat med valnötter. Mmmm! Honungen stärker immunförsvaret och lagar tarmväggen, kokosoljan är bra för hjärnan och reglerar också vikten, och valnötterna innehåller viktiga fettsyror som är manna för neuronerna.


Och hur är det nu är choklad även en afrodisiak? Jajamänsan, även det. Förutom alla andra hälsobringande effekter som i sig stödjer en frisk kropp och speciellt hjärta och kärl så visar det sig att kakao har en kärlvidgande effekt genom att förbättra produktionen av kväveoxid, alltså en effekt som både kvinnor och män behöver för ökad blodgenomströmning till vissa för lusten intressanta organ om ni förstår vad jag menar ;)


Så inte för inte är kakaos latinska namn Theobroma cacao – gudars mat!


Med det önskar jag alla en riktigt kärleksfull helg i Valentines goda anda,


Siri Simran


3 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Opmerkingen


bottom of page