- _
Yoga veckobrev 3 VT-15 Inflammation, den tysta elden
Vad inflammation är och varför det är så viktigt att ha koll på eventuell inflammation är vad jag tänkte skriva om denna vecka. Anledningen är att just okontrollerade inflammationsprocesser i kroppen kan vara förstadiet till allvarligare hälsoproblem som till exempel bröstcancer och eftersom inflammationer drivs på av bland annat stress och vad vi äter så är detta viktigt att känna till för nutidsmänniskan i storstaden.
Inflammation är kroppens sätt att genom blodet försvara vävnad mot skadliga faktorer. Det här är ett mycket starkt och effektivt försvar men i processen skadas också vävnaden. Vävnaden ska sedan repareras när inflammationen är över, och detta sker helt eller endast delvis, och beroende på om inflammationen var akut eller blivit kronisk.
Inflammatoriska cytokiner rör sig runt i kroppen och skapar oxidativ stress på vävnader och cellers mitokondria (mitokondria är cellens kraftcentral som skapar all energi och har också många andra viktiga uppgifter).
Problem som uppstår av oreglerade inflammationer i hjärnvävnad till exempel är att produktionen av lugn och ro substanser som serotonin och melatonin dras ned och istället ökar produktionen av oroskapande kemikalier. Detta skapar i sig en ond cirkel av mer mental stress vilket driver på ännu mer inflammation. Man har funnit att personer med Alzheimers ofta har hög grad av inflammation i hjärnvävnaden.
Höga nivåer av inflammationscytokiner ger symtom som trötthet, sömnstörningar, mindre social aktivitet, mindre rörlighet, ont i leder, värk i kroppen, minskad sexlust, inlärningssvårigheter, aptitlöshet. Dessa symtom diagnostiseras ofta som något annat till exempel depression. Men forskning inom psykiatrin har visat patienter med höga inflammationsmarkörer svarar bättre på antiinflammatoriska mediciner än antidepressiva medel.
Eftersom cytokin nivåerna känns och upplevs så påtagligt i kropp, energi och humör så har det visat sig vara ett mer precist sätt att förutspå kommande hälsoproblem än andra mätvärden. Detta visar svenska studier där personer fick ange sin självupplevda hälsostatus på en skala av ”mycket dåligt, dåligt, varken bra eller dåligt, bra, mycket bra”. Resultaten visade att personernas egna upplevelse av hur de mådde förutspådde senare sjukdomar som inte hade visat sig i till exempel prover eller blodtryck.
Här har vi några av de bovar som skapar inflammationer som inte har med infektion att göra:
· Socker – ökar insulinet och utlöser inflammatoriska cytokiner
· Kemikalier – bekämpningsmedel, miljögifter, hormonstörande ämnen i plast, kosmetiska tillsatser
· Patogener – bakterier, jästsvamp, skapas av ovan nämnda toxiner samt opassande kost som skapar obalans i den goda tarmfloran samt irriterar tarmväggen och lägger grunden för ”läckande tarm” hyperpermeabilitet som släpper igenom osmälta proteiner och patogener in i blodomloppet vilket sätter immunförsvaret i konstant alarm
· Stress – triggar överproduktion av kortisol vilket höjer blodsockret, och eftersom insulinet har en effekt att skydda fettdepåer så håller kroppen kvar fett vilket i sin tur utsöndrar inflammatoriska signaler. Kortisol påverkar också sköldkörteln vilken kan utveckla hypothyroidism.
Så vad kan vi göra undrar ni nu säkert helt utmattade! Jo det är inte svårt men kräver en vilja till bra vanor – vilket inte kan köpas online och skickas hem på posten utan kräver vår egen medvetna insats ;)
· Motion – speciellt hög intensiva intervaller eftersom det är extra bra för hjärt/kärl hälsa och även mitokondrias funktion
· Meditation – har visat sig uppreglera antiinflammations gener samt aktiverar relaxation respons i hjärnan och parasympatiska nervsystemet för återhämtning
· Stresshantering – specifika tekniker för att upptäcka stressmönster och verktyg för att hantera
· Yoga – aktiverar parasympatiska nervsystemet
· Kost – undvik socker, alla transfetter, charkuterier, gluten. Vänj kroppen vid att skapa energi från goda fetter (olivolja, kokosolja, ghee), ät fet ekologisk fisk, nötter, linser, bönor, frön, färska grönsaker och frukter – back to basics helt enkelt. Var vaksam på matallergier eftersom det kan vara tecken på läckande tarm vilket skapar inflammation.
· Tillskott – gurkmeja, ingefära, boswellia, omega 3, D vitamin, magnesium, probiotika, antioxidanter, basilika, vitlök, oregano, timjan
Med detta hoppas jag att du fått nyttig information men också inspiration. Kom ihåg att lyssna på din kropp, den ljuger aldrig. För frågor om detta eller för att boka en personlig hälsokonsultation får du gärna höra av dig på mailen.
Ha en riktigt skön helg!
Siri Simran
Ps Här är en länk till PubMed, publicerade studier, om kopplingen mellan depression och inflammation http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19150053