top of page
Search
  • _

Yoga veckobrev 5 Vt-15 Yoga + hjärnan


Veckobrev 5 VT-15


Som ni kanske känner till så har jag ju denna termin börjat läsa neuroscience and behaviour (neurovetenskap) med ett amerikanskt universitet. Hjärnan och dess mysterier har länge fascinerat mig och under åren har jag genom självstudier, föreläsningar och kurser tagit reda på så mycket som möjligt. Men som sagt nu har jag tagit det till en ny nivå, även om mitt heuretiska intresse gjorde att jag svarade på universitetets 180 frågor om hjärnans strukturer och dess uppgifter innan jag hunnit få kurslitteraturen ;-)


Ju mer jag lär mig om vår vackra och fantastiska mänskliga hjärna ju mer förstår jag hur Kundalini yogan fungerar och varför man mår så himla bra av den och upplever att man kommer tillbaka till sitt rätta jag som funkar som man ska när man gjort den. Kundalini yogan går flera tusen år tillbaka i tiden. Den hölls avskärmad från ”vanlig” yoga och lärdes ut till utvalda och dedikerade yogis, munkar och kungligheter. Kundalini yogans syfte var att öka medvetenheten hos utövaren, att väckas upp ur den slummer som vi är vana att leva i, alltså att vi låter en slags autopilot styra vårt liv, våra upplevelser och vanor. Kundalini yogan benämndes därför ”the Yoga of Awareness” - medvetandes yoga.


Autopiloten som yogis och rishis upptäckt styrde människors liv är vad vi idag kallar det undermedvetna. Det undermedvetna finns med oss sedan fosterstadiet och är som en konstant pågående videoinspelning av vad personen upplever, förnimmer, hör, känner, tänker, och med sitt eget lagringsutrymme av aldrig sinande kapacitet. Det vi sparat på disken fortsätter sedan att omedvetet styra våra val, tankar och beteenden i livet. Det undermedvetna ligger bakom 95-98% av vårt beteende, handlingar och tankar, och det färgar i stort sätt hela vår ide’ om vårt liv och vad vi tycker oss uppleva, som en story i bakgrunden om hur saker och ting är och vad det är vi ser vilket inte nödvändigtvis är den faktiska sanningen. Det undermedvetna behövs för många funktioner men vad vi strävar efter är ett ökat medvetande som kan frigöra negativa minnen och beteenden på både mental och cellnivå. Att leva medvetet handlar om att vara fullt närvarande i ögonblicken som blir ett liv, uppleva tidlösheten och bli en medskapare på bästa sätt.


Kundalini yogans jobb är att väcka upp oss och börja fungera medvetet. Så här sa Yogi Bhajan kundalini yogamästaren som tog denna tradition av yoga till västvärlden i en föreläsning (ja, som en riktig yogi var han ofta humoristisk)  ”In kundalini yoga we fry the subconscious mind. We make a toast out of it and eat it. It is one of the best dishes we make. We have a technical knowhow to approach this subconscious mind which sits behind your mind and does the mischief”


Så hur går det här till? Det finns många olika aspekter som kundaliniyogan jobbar på och många olika plan varav en del äger rum i de esoteriska subtila nivåerna i form av prana dvs den subtila livskraften och chakrasystemet vilket ligger i tvåvägskommunikation med den fysiska kroppen och olika organ så att livskraften kan flöda, inte minst i hjärnan. Hjärnan har 100 biljoner neuroner, varje neuron är i kontakt med många andra celler, det finns 1,000,000,000,000,000 kontakter i hjärnan, den väger 2% av kroppsvikten och använder 20-30% av alla kalorier som konsumeras under dagen. Hjärnan är involverad i hur du tänker, hur du känner, hur du agerar, hur du interagerar, och vem du är som person.


Hjärnans olika delar kan vara underaktiva eller överaktiva vilket synliggörs i spect röntgen där aktivitet visar sig i form av blodtillströmning i olika områden. Eftersom alla delar har sina uppgifter och är viktiga på sitt sätt så är en balanserad funktion av hela hjärnan viktigt för att må bra och fungera optimalt som människa. Obalans skapar alltså specifika problem som går att härleda till en plats i hjärnan. T ex kan överaktivitet i anterior cingulate gyrus skapa återupprepande tankar som inte vill släppa och ett kontrollbeteende, det här beror på att anterior cingulate gyrus är hjärnans växellåda vars funktion är att hjälpa oss byta fokus på det vi ger vår uppmärksamhet och att kunna gå från en tanke vidare till en annan, alltså skapa tankekedjor, förståelse och se större sammanhang. En underaktivitet i detta område däremot gör att man känner sig ogrundad och har svårt att motivera sig.


Det här är bara ett exempel på hur det kan fungera med obalanser i hjärnans aktivitet. Med  kundalini yogans teknologi skapar man mer harmoni i hela hjärnan genom de olika elementen vi genomför i ett pass och med olika meditationstekniker. Ingenting av det vi gör i yogan är en tillfällighet, allt har sitt syfte och är rejält smart. Men mer om vad som händer i kroppen och dess huvudkontor under yogapasset berättar jag i nästa veckobrev.


Med det önskar jag dig en skön helg med djupa njutningsfulla andetag ute i naturen!


Siri Simran Malmhake

0 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page