- _
Yoga veckobrev 7 VT-15 "Att lyfta blicken uppåt och inåt"

Yoga veckobrev 7 VT-15 ”Att lyfta blicken uppåt och inåt”
Fredag 20 mars 2015 – vilken kosmisk, astronomisk, yogisk gott påse! En och samma datum har inte bara en total solförmörkelse men även vårdagjämning och perigree nymåne så kallad supermåne när månen befinner sig som närmast Tellus. Dessutom försiggår under hela mars intensiv aktivitet på solen som ger solstormar vilket påverkar jordens elektromagnetiska fält – puh!
Vårdagjämningen är ju startskottet för det återvändande ljuset, sakta men säkert blir dagarna längre med mer dagsljus. Melatonin produktionen justeras och vi kan få tillgång till mer energi och ett minskat sömnbehov. Men alla förändringar och växlingar har en känslig övergångstid som det kan vara bra att respektera. Till exempel kan det ökade ljuset och den spirande grönskan stå i stark konstrast mot en inre värld som inte ter sig lika ljus. Många upplever en slags vårdepression av varierande grad.
Ayurvedan föreslår att kropp och själ, tanke och känsla hänger ihop och att man gör klokt i att skapa en fungerande övergång till nya säsongen genom att rensa kroppen på det stagnerade genom en lättare rening i form av enkel kost som grönsaker, frukt och ört teer. Gör det enkelt och görbart på ett sätt som funkar för dig, man behöver alltså inte boka späkningveckor på kurorten för att uppnå resultat.
Och det fina är att när kroppen renas så svarar tankar och känslor an. Eftersom det är nymåne så anser man yogiskt och astrologiskt att tiden är rätt för en liten nystart. Just den här nymånen och vårdagjämningen är också extra intressant eftersom solen varit så aktiv de senaste veckorna enligt NASA. Solens gaser slungas i stora loops mot jorden vilket påverkar vårt fält och speciellt kan elektronik störas. Men även vi människor har ett elektromagnetiskt fält och enligt yogan och ayurvedan påverkas det av solstormarna. Man menar att gamla cellminnen kan aktiveras och komma upp till ytan, och detta är av godo för man kan då få en chans att hela och läka sådant som sårat.
Detta tycker jag verkar logiskt även rent neurovetenskapligt. Vårt minne lagras i olika delar av hjärnan beroende på vilken slags upplevelse eller händelse det är. För varje minne och varje gång man tänker på det så byggs hjärnan om lite grann eftersom kommunikationen mellan synapserna ändras vilket både skapar nya synapser medan andra försvinner, och det här ger nya kombinationer och ett lite förändrat minne än tidigare. Minnen av känslomässig karaktär lagras i vad som kallas det limbiska systemet och framförallt amygdala, thalamus och hippocampus. Där förblir det ”sovande” tills det triggas igång av något. Och varje gång minnet tas upp igen så blir det ”instabilt” och påverkbart. Det här betyder att vi kan tänka på upplevelsen på ett annat sätt än förra gången, kanske lite klokare, lite annorlunda, kanske med lite mer förståelse och mindre rädsla eller sorg. Efter varje gång som minnet aktiverats så sker en ny proteinsyntesering vilken gör att minnet är lite annorlunda än förut. Vi kan alltså använda detta till att hela och läka svåra upplevelser genom vilja se på dem på ett nytt sätt.
Så använd den här speciella tiden att ta hand om dig själv kroppsligt och känslomässigt. Var varsam och välj god energi till dig själv i alla former av föda, tankar, sällskap och miljö. Livet är alltid så nytt och levande som vi gör det, och yogan berättar att det största helandet sker när vi vågar öppna våra hjärtan och får tillgång till känslans intelligens. Tillåt dig själv din resa i utveckling, och unna dig själv all den kärlek och medkänsla du är kapabel till.
Lycka till så ses vi på yogamattan för mer transformation!
Siri Simran Malmhake