- _
Yoga veckobrev 8 VT-15 Stressforskningsdagen

Yoga veckobrev 8 Vt-15 Stressforskningsdagen
I torsdags 26 mars deltog jag på Stressforskningsdagen på Stockholms Universitet. Stressforskningsinstitutet installerades 2006 på samhällsvetenskapliga fakulteten på SU med uppdrag att forska mer om stressens inverkan på folkhälsan. Man jobbar tvärvetenskapligt och mycket i samarbetet med Karolinska Institutet där man gemensamt bedriver forskning inom området arbete, stress och hälsa. Andra frågeställningar som undersöks är effekten av olika psykosociala exponeringar och biologiska mekanismer.
Temat för årets öppna föreläsningsdag var ”Kvinnor, stress och sömn”. Första föreläsaren ut på plan var Anna Nyberg, med dr och leg psykolog, som forskar på kvinnliga chefer och arbetsrelaterade och individuella faktorer som påverkar karriärutveckling och hälsa. Lite kort kan jag återberätta att flest kvinnliga chefer finner man inom kommun och landsting medan de manliga finns inom organisation och näringsliv. Kvinnliga chefers årslön ligger i medeltal 100 000 kronor lägre än mäns. Kvinnliga chefer arbetar fler timmar oavlönat i hemmet än männen. Kvinnorna har fler sjukskrivningar, och deras stresshormoner ökar innan och efter arbetet. För att nå befordran så är hög utbildning viktig för kvinnor och för män bland annat att inte vara rädd för konflikter med chefen. Män i chefsposition har statistiskt bättre hälsa än medeltalet medan detta inte är fallet med de kvinnliga cheferna.
Anna Nybergs råd till presumtiva kvinnliga chefer var att ha koll på dubbelarbetet och att göra prioriteringar som befrämjar fortsatt hälsa.
Nästa talare var Rikard Wicksell som också han är med. dr. och leg psykolog och är verksam på sektionen för beteendemedicinsk smärtbehandling på KS. Man använder ACT, Acceptance and Commitment Therapy, vid kroniska smärttillstånd hos både vuxna och barn som övrig sjukvård inte kunnat hjälpa. För vissa personer biter inte ens mycket starka smärtlindringsmedel, och det finns personer man inte heller vet varför de har ont. Tyvärr är denna slags smärta nästan lika vanlig hos barn och unga som vuxna. Man ser inte någon skillnad mellan män och kvinnor förutom vid fibromyalgi där 80% är kvinnor. ACT är en del av KBT alltså kognitiv beteende terapi. Eftersom kronisk smärta allvarligt påverkar individens liv som blir mer och mer inskränkt, man vågar och kan inte göra saker man förut gjort, så hjälper ACT att bryta den nedåtgående spiralen mer eller mindre genom att helt enkelt ”do it anyway”. Jag gillade frågorna som ställs för att personen själv ska nå detta tuffa beslut att leva med och acceptera smärtan – ”vem vill du vara?” ”när är du stolt?” ”vad vill du göra med resten av livet som är x antal dagar?” ”vem vill du vara för din familj?” funderingar som vi alla kan behöva göra.
Vad som också var av intresse för mig personligen som studerar neurovetenskap var att hjärnavbildning visade att främre pannloberna engagerades vid fungerande ACT – och det är ju det vi tränar på när vi gör kundalini yoga också. Det var även intressant att forskning på KI pågår om inflammationscytokinernas påverkan på smärttillstånd. Och om dessa cytokiner som jag skrivit om i tidigare veckobrev fick jag en liten pratstund med doktor Wicksell om. Jag tänker att det måste även vara av värde med inflammationsdämpande kost och stresshanteringsaktiviteter som yoga och meditation (vilket också visat sig inflammationsdämpande), samtidigt som samtal och beteendeförändrande interventioner. Som sagt allt hänger ihop hos oss människor och vi behöver alltid se till helheten för varaktiga positiva förändringar.
Vidare talade Helena Schiller doktorand på folkhälsa om sömnbristens påverkan på dagtidsfunktioner och Petra Lindfors professor i psykologi pratade om återhämtning och kopplingen mellan hjärna och kropp, men mer om detta berättar jag i nästa veckobrev.
Yogaveckan som följer kommer vi också fokusera på kundalini yogans teknologi för bra sömn och jag tar även upp ayurvedas råd vid stress och sömnproblematik. Så ha det bra till dess!
Siri Simran Malmhake