top of page
Search
  • _

Hur länge kommer vi tillåta den oetiska köttindustrin?


Den senaste tiden har många avslöjanden kommit fram om hur köttindustrin ser ut, produktion och hantering. Många blir upprörda av att se bilder från sk fixerad grisproduktion, alltså att grisarna hålls konstant fastklämda i galler. Eller om att få kännedom att hästar jagas, dödas och mals ner i färdiglagad mat under falsk flagg som nötkött. Eller att kossor i mejeriproduktion opereras för att ha en konstruerad öppning från sidan med direkt access in till magarna.

 

Listan är lång med överträdelser mot djurs rättigheter. Vad vi behöver förstå är att i valet att äta kött finns den etiska problematiken inom köttproduktionen redan inbyggd. För att äta falukorv, hamburgare och köttfärssås, så krävs att ett eller flera djur brags om livet. Detta är i sig både grymt och helt onödigt. Således följer att industrin och människorna i den med största sannolikhet har grymhet, okänslighet och tvivelaktig moral i sig. Så varför bli förvånad när oacceptabla processer kommer till ljuset?

 

Ett av de bästa argumenten och positiva förebilderna för vegetarianism tycker jag att Shaolin munkarna i Himalaya är. Dessa män som  är veganer är oerhört vältränade, hälsosamma och starka. Förutom den hårda dagliga Kungfu träningen så sköter de odlingarna. Varor som behövs utifrån bär de upp för Himalayas branter i säckar på ryggen på ett specifikt sätt som gör det extra ansträngande. Jag hör ofta västerländska män hävda att de behöver äta kött för att få protein så att musklerna inte tvinar bort, men så är alltså helt klart inte fallet.

 

Nuförtiden känner de flesta till de många negativa effekterna av köttproduktion på miljön och vår planet. Ökad växthuseffekt från kossornas metangaser, oerhörd vattenförbrukning, spannmålsproduktion som går till djur istället för föda åt människor, är bara några av de ohållbara företeelser som köttkonsumtionen står för.

 

Jag vill på intet sätt alienera, fördöma eller klanka ner på dem som fortfarande äter kött. Att ändra sina matvanor kan kännas som ett stort åtagande i den vardagliga stressen. Vi fortsätter gärna i gamla spår som kanske lagts av tidigare generationer i vårt land. Vad som är positivt är att det kommer bli lättare och lättare att välja god och spännande vegetarisk mat till lunchen. Det stora utbudet av matlagningsprogram på Tv kommer inspirera till vegetarisk gourmetmat. Kunskapen ökar och börjar genomsyra det allmänna medvetandet. Jag tror vi har en inbyggd belöningsmekanism när vi gör det som är rätt och bra, vilket får oss att må bra på flera plan. Och det önskar jag alla att få uppleva!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

Comments


bottom of page