top of page
Search
  • _

Yoga&Ayurveda Sommarbrev 1 2015


Siri Simran Yoga&Ayurveda Sommarbrev 1

Onsdag 2015-06-24  ”En medicinsk världsnyhet”


Till frukost fick jag en underbar energikick som jag verkligen går igång på. Nej jag kommer inte göra en utläggning om chiafrön och kokosolja här, tyvärr eller kanske va skönt att slippa tänker ni  ;-)


Som ni kanske känner till så är jag ju ayurvediker med fokus på helhetshälsa och naturmedicin, men också en student i neurovetenskap. Hälsotrenden för att inte kalla den hälsohetsen som råder just nu ligger mig väl i fatet efter att ha fått spendera de senaste 30+ åren med mina groddar och alger underground så att säga – tiden har till slut kommit när den övervägande massan nåtts av insikten om yogan, kosten och miljöns betydelse! Vad jag tycker är betydelsefullt är att förstå hur och varför naturmedicinen som ayurveda fungerar med skolmedicinen och vår i väst vedertagna bild av fysiologi och anatomi som förklaringsmodell jämte den ursprungliga modellen, därför följer jag dagligen forskning över hela världen och får information som ger samband vilka stödjer och förklarar ayurvedisk kunskap om hur människan bibehåller sin hälsa, undviker sjukdom och för tidigt åldrande.


Denna morgon fick jag i mitt knä en helt ny studie gjord på Institute of Clinical Medicine, Aarhus University Hospital, Denmark, med Elisabeth Svensson, PhD, som ledare för forskningsteamet. Man har funnit att personer som genomgått ”truncal vagotomy”, alltså fått vagusnerven helt avskuren hade 50% mindre incident av Parkinsons sjukdom. Personer som fått vagusnerven delvis avskuren, ”super-selective vagotomy”, hade däremot inget skydd mot Parkinsons och låg istället på samma siffror som kontrollgruppen. Att skära av vagusnerven var en metod som användes för cirka 20 år sedan vid magsår. Så vad betyder då detta? Jo vagusnerven är kroppens största kranialnerv som är en del av parasympatiska nervsystemet och är kommunikationsförbindelsen mellan hjärnan och de inre organen som hals, lungor, hjärta, mage och tarmar. Informationen som går åt båda hållen berättar om hur läget är och om något behöver åtgärdas. Till exempel kan upplevelsen av stress skicka signalsubstanser till mage och tarm att nu är det fara å färde och matsmältningen måste bortprioriteras. Samtidigt går meddelandet ut till hjärtat att pumpa fram blodet snabbare till de yttre extremiteterna så vi kan slåss eller springa, och binjurarna bistår med passande stresshormoner för att ha tillgång till tillfällig energi att hantera detta verkliga eller upplevda hot som framkallade stress.


Studien, ”Vagotomy and subsequent risk of Parkinson’s disease”, ledd av Elisabeth Svensson var mycket väl genomförd och med kontrollgrupp. Vad man också fann var att personer med Parkinsons ofta lidit av förstoppning i flera år innan Parkinsons manifesterades samt att det tagit upp till 20 år att utvecklas. Vad man nu vill fortsätta utforska är vad som får enteriska neurotropiska patogener att ta sig in i hjärnan genom vagusnerven.

Inom Ayurvedan och i de gamla Veda skrifterna, alltså kunskapsböckerna om hälsa daterade cirka 2000 f.kr, står att sjukdom börjar i magen. Inom ayurvedan jobbar vi alltid med att stödja och främja matsmältning och förbränning först och främst, så kallad ”agni”, som lättast kan översättas med thermogenesis. Det vi stoppar in i munnen tar vägen någonstans och måste tas om hand på bästa och mest effektiva sätt. Tänk dig en sopstation som inte sköts, vad händer då. Samma sak i våra kroppar, svårsmält kost i kombination med en nedsatt matsmältningsförmåga genom till exempel stress är en grogrund för sjuka celler och patogener. Att dessa sedan kan ta sig vidare är alltså ny forskning som har likheter med galna kosjukan, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, där kontaminerat kött i förlängningen ger neurologisk sjukdom.


Det här är alltså ny spännande forskning som antagligen kommer påvisa vikten av kost och stresshantering för att förebygga neurologisk sjukdom.


Om du vill lära dig mer om hur man främjar sin personliga hälsa och matsmältning på bästa sätt med ayurveda så är du välkommen att kontakta mig på info at simrancenter.com


Ha en skön sommar och ta tillvara ledigheten att bygga dig frisk med rätt mat och rörelse för framtiden.


Siri Simran Malmhake

Ayurvedisk rådgivare, Kundalini Yogalärare, och Mindfulness instruktör


Källa: Annals of neurology, American Neurological Association

          Publication manuscript accepted 2015-05-29

          Elisabeth Svensson, PhD et al, Institute of Clinical Medicine, Aarhus University Hospital,            Denmark


         “Vagotomy and subsequent risks of Parkinsons’s disease”

4 views0 comments

Recent Posts

See All

A look at the use of AI in digital mental health

Digital access to mental health interventions is becoming more and available, and is predicted to be on the increase. Some of the reasons for its popularity is ease of access and avoiding the stigma o

Sömn i midsommartider

Sömn i midsommartider Hur bra funkar din sömn? Sover du gott i 7-8 timmar är det bara att gratulera. Många lider av olika sömnproblem, och vid den här tiden på året med så många timmars dagsljus blir

Om armhålor och svett

Så här i sommartider dyker ofta recept och råd upp om hur man gör egen deodorant på naturliga ingredienser. Jag använder själv inte kommersiell deodorant utan provar olika naturligare alternativ, gör

bottom of page